Premierul irakian cere anularea votului pentru independenţa kurzilor

Premierul irakian Haidar al-Abadi a cerut miercuri anularea referendumului pentru independenţă care a avut loc luni în regiunea autonomă kurdă.
Premierul irakian Haidar al-Abadi
Premierul irakian Haidar al-Abadi (Getty Images)

“Referendumul trebuie să fie anulat şi un dialog să fie iniţiat pe baza Constituţiei. Nu vom purta niciodată discuţii pe tema rezultatelor referendumului”, le-a declarat Abadi parlamentarilor irakieni.

“Vom impune legea irakiană în întreaga regiune a Kurdistanului, conform Constituţiei”, a adăugat el.

Autorităţile electorale din regiunea autonomă au anunţat miercuri rezultatele referendumului din 25 septembrie, susţinând că 92,7% dintre voturi au fost în favoarea secesiunii şi că prezenţa la vot a fost de peste 72%.

Reuters a afirmat că Parlamentul irakian i-a cerut lui Abadi să trimită soldaţi în regiunea Kirkuk controlată de kurzi şi să preia controlul asupra câmpurilor petroliere.

“Guvernul trebuie să aducă câmpurile petroliere din Kirkuk înapoi sub controlul Ministerului Petrolului”, se precizează în textul rezoluţiei adoptate de Parlamentul irakian şi văzută de Reuters.

Regiunea multietnică Kirkuk se află sub controlul luptătorilor kurzi Peshmerga din 2014, când armata irakiană a fugit din calea militanţilor Statului Islamic.

Prezenţa kurzilor în regiune a împiedicat militanţii să controleze câmpurile petroliere.

Rezoluţia îi cere lui Abadi să “emită ordine privind desfăşurarea forţelor de securitate în zonele disputate, inclusiv Kirkuk”.

Guvernul regional kurd a inclus în referendumul pentru independenţă şi Kirkuk, o regiune în care locuiesc de asemenea comunităţi turkmene şi arabe dar care a fost revendicată de mult timp de către kurzi.

În timp ce liderii kurzi continuă să solicite discuţii cu Bagdadul pe tema votului de luni, o puternică miliţie şiită, care benefiază de suportul Iranului, susţine poziţia lui Abadi de a refuza dialogul cu secesioniştii kurzi şi de a adopta o poziţie dură faţă de aceştia, care ar putea include chiar posibila utilizare a forţei în vederea restabilirii controlului Bagdadului asupra regiunii.

“Nu vom permite divizarea Irakului”, a declarat Ahmed al-Asadi, purtător de cuvânt al mişcării şiite Forţele Populare de Mobilizare. Dar el a adăugat că luptătorii săi nu vor ataca poporul kurd ca întreg. “Cei care au desfăşurat referendumul şi au divizat Irakul, aceia sunt ţinta noastră”.

Miliţia şiită are unităţi în apropiere de Kirkuk, iar Asadi a afirmat că acestea aşteaptă ordinul “de a merge în orice oraş sau zonă disputată pentru a impune controlul guvernamental în conformitate cu Constituţia”.

Între timp, mass media iraniană a precizat că Othman al-Ghanmi, şeful Statului Major al armatei irakiene, a sosit miercuri în Iran pentru discuţii cu omologul său iranian, generalul Mohammed Hossein Bagheri, pe tema cooperării militare.

Ghanmi plănuieşte să viziteze graniţa comună a celor două ţări. Teheranul, precum Bagdadul, s-a opus vehement referendumului kurd din cauza posibilităţii de a alimenta tulburările în sânul propriei populaţii kurde.

În acelaşi timp, companiile naţionale de transport aerian ale Libanului şi Egiptului au declarat că vor suspenda toate zborurile către capitala regională kurdă Irbil, respectând cererea autorităţilor din Bagdad.

Decizia companiilor aeriene Middle East Airlines şi Egiptair au fost informate după ce guvernul irakian a ameninţat, după referendum, că va interzice zborurile internaţionale către şi dinspre Kurdistanul irakian.