Premierul francez foloseşte puterea constituţională pentru a modifica forţat codul muncii

Premierul francez Manuel Valls a invocat un articol constituţional pentru a forţa adoptarea unei nepopulare legi a muncii, ocolind Camera Inferioară. Legislaţia, căreia i se opun legiuitorii socialişti, a iscat luni de greve şi proteste.
Premierul francez Manuel Valls. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.07.2016

După prelungirea stării de urgenţă, Franţa a adoptat miercuri proiectul de modificare a codului muncii după ce guvernul a folosit o prevedere constituţională pentru a-l trece în mod forţat prin Parlament fără vot.

Valls a declarat parlamentarilor din Camera Inferioară că legislaţia, care slăbeşte puterile sindicatelor, este necesară pentru a crea locuri de muncă şi pentru a face Franţa mai competitivă pe piaţa globală. Printre alte schimbări prevăzute, noua lege va înlesni concedierea angajaţilor şi va extinde săptămână de lucru.

Totuşi, stânga şi dreapta franceze nu au reuşit să cadă de acord asupra reformelor şi a devenit tot mai evident faptul că premierul Valls se va lupta ca proiectul de lege să fie adoptat de Camera Inferioară.

Organizaţiile muncitorilor susţin că guvernul socialist francez i-a trădat prin eliminarea drepturilor angajaţilor.

Totuşi, criticii conservatori susţin că schimbările nu merg suficient de departe. Ei urmăresc adoptarea unui proiect de lege mai dur dacă vor câştiga alegerile prezidenţiale şi legislative din 2017.

Articolul 49-3 din Constituţia franceză permite guvernului să adopte o legislaţie fără un vot parlamentar, în cazul în care Camera Inferioară nu adoptă o moţiune de neîncredere împotriva guvernului. Parlamentarii au la dispoziţie 24 de ore pentru a prezenta o moţiune de cenzură. Dacă nu o fac, atunci proiectul de lege este considerat adoptat.

Guvernul francez a folosit deja Articolul 49-3 pentru adoptarea legislaţiei pentru primele două examinări ale proiectului de lege.

La nivel naţional au fost organizate proteste, având loc încăierări între manifestanţi şi poliţie, dar şi greve, care la care au participat şapte dintre principalele sindicate ale ţării, şi care au provocat lipsuri de combustibili, anulări ale călătoriilor şi acumularea de gunoaie pe străzile Franţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor