Premierul din Gaza face apel la UE să scoată Hamas de pe lista cu organizaţii teroriste
alte articole
Premierul Fâşiei Gaza, Ismail Haniyeh, a făcut apel la Uniunea Europeană să scoată Hamas de pe lista UE cu organizaţii teroriste, precizând că grupul său politico-militar este ''o mişcare naţională de eliberare care acţionează numai în interiorul graniţelor Palestinei'', relatează luni EUObserver.
''Este timpul de a scoate rezistenţa palestiniană de pe lista cu terorişti. Hamas este o mişcare naţională de eliberare care acţionează numai în interiorul graniţelor Palestinei'', a declarat Haniyeh cadrul unei întâlniri cu o delegaţie de europarlamentari şi parlamentari din Polonia, Portugalia şi Regatul Unit aflată duminică în vizită în Gaza.
''Am vrea să transmiteţi acest mesaj dintre dărâmăturile pe care le vedeţi aici, că noi nu suntem terorişti'', a mai spus premierul Fâşiei Gaza.
Purtătorul de cuvânt al lui Haniyeh, Taher Nouno, a declarat la rândul său pentru EUObserver: ''Dorim un dialog direct cu liderii europeni, astfel ca ei să audă de la noi, nu doar despre noi''. ''Acest dialog este foarte important. S-ar putea să vă schimbăm părerea în unele chestiuni şi s-ar putea ca ţările europene să-şi schimbe părerea în unele chestiuni'', a mai spus Nouno.
Uniunea Europeană a desemnat Hamas drept entitate teroristă în 2003, în cursul unei campanii de atentate sinucigaşe cu bombă în Israel. Decizia înseamnă că nu pot avea loc întâlniri între Hamas şi oficiali ai UE sau diplomaţi din ţările UE, şi că este interzis pentru diaspora palestiniană din Europa să trimită bani către Hamas.
Dar, notează UEObserver, canale de comunicare există. De exemplu, Hamas se întâlneşte cu diplomaţi norvegieni, elveţieni şi ai Naţiunilor Unite, care, la rândul lor, discută cu ministere de externe din UE.Dar principalul partener al UE privind conflictul din regiune este Autoritatea Palestiniană, un organism dominat de Fatah, un grup palestinian rival şi mai moderat, care deţine controlul în Cisiordania.
UE cere din partea Hamas trei condiţii pentru a scoate organizaţia de pe lista cu terorişti: să renunţe la folosirea violenţei, să recunoască dreptul Israelului de a exista şi să se conformeze unor acorduri internaţionale precum cele de la Oslo, din 1993, privind crearea unui stat palestinian prin negocieri bilaterale cu Israelul.
Duminică, Haniyeh a făcut unele remarci conciliatorii. El a afirmat că acceptă soluţia a două state pe baza frontierelor de dinainte de 1967. ''Nu ne opunem la aceasta şi dorim să acţionăm în acest sens, în această etapă'', a declarat Haniyeh.
Cuvintele lui par să însemne o recunoaştere a dreptului Israelului la existenţă şi o delimitare a Palestinei la o parte a teritoriului său istoric, chiar dacă în carta oficială a Hamas se face apel la distrugerea Israelului.
Dar alte declaraţii sunt mai ostile. Haniyeh a afirmat că nu are încredere în soluţionarea conflictului prin negocieri cu Israelul. ''Au trecut 20 de ani de la debutul negocierilor, dar n-au dus la nici un rezultat. În cursul lor, coloniile israeliene s-au înmulţit, zidul de separare a fost construit, Ierusalimul a fost iudaizat şi Gaza a fost pusă sub o blocadă'', a declarat Haniyeh.
''Israelul nu este un partener pentru pace. El doreşte un proces de pace, dar nu şi pacea... Dacă negocierile de pace n-au dus la nici un rezultat, oare nu este dreptul nostru de a recurge la alte opţiuni ?'', a afirmat Haniyeh, estimând că Autoritatea Naţională ar trebui să folosească recentul ei succes pentru a aduce Israelul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga.
Referindu-se la confruntările de luna trecută, în care şase israeliani au fost ucişi de rachetele trase de Hamas şi peste 180 de palestinieni au fost ucişi de aviaţia israeliană, Haniyeh a acuzat Israelul de ''crime de război''. ''Este timpul ca, după toate aceste atrocităţi, criminalii de război israelieni să fie aduşi în faţa justiţiei'', a conchis premierul din Fâşia Gaza.
EUobserver comentează că unii politicieni europeni cred că UE ar trebui să înceapă să discute cu Hamas fără condiţii prealabile.
Pat Sheehan, un parlamentar din adunarea de la Belfast şi fost militant al IRA care s-a aflat în greva foamei în închisoare, a declarat că în Irlanda de Nord procesul de pace n-ar fi funcţionat dacă guvenul britanic nu s-ar fi aşezat la masa negocierilor cu cei pe care Londra îi numea ''terorişti''.
Referindu-se la cererile UE pentru scoaterea Hamas de pe lista terorismului, Sheehan a declarat pentru EUObserver: ''Nu ceri încredere la debutul procesului. Aceasta vine la încheierea procesului''.
Există, de asemenea interes în ce priveşte contacte mai bune în cercurile diplomatice de la Bruxelles.
''Trebuie să avem semnale mai clare din partea Hamas că ei s-au schimbat. Dar nu există nici un angajament de ani de zile, astfel că noi nu ştim de fapt ce vor şi ne învârtim într-un cerc'', declara o sursă diplomatică a UE pe site-ul EUObserver.
Potrivit sursei, nu sunt şanse ca toate ţările din UE să fie de acord cu scoaterea Hamas de pe lista terorismului într-un viitor previzibil şi că cea mai bună perspectivă de dialog este dacă Hamas formează cu Fatah un guvern de uniune naţională şi discuţiile cu UE să aibă loc prin intermediul Autorităţii Palestiniene sub conducerea lui Mahmoud Abbas, şeful Fatah.
''Singurul răspuns real este reconcilierea în jurul lui Abbas'', a conchis sursa.