Premierul chinez promite reforma sistemului lagărelor de muncă


Noul premier chinez Li Keqiang răspunde la întrebările în timpul primei conferinţe de presă de după sesiunea de închidere a Congresul Naţional al Poporului, la Marea Sală a Poporului din Beijing, 17 martie, 2013.
Noul premier chinez Li Keqiang răspunde la întrebările în timpul primei conferinţe de presă de după sesiunea de închidere a Congresul Naţional al Poporului, la Marea Sală a Poporului din Beijing, 17 martie, 2013. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

La prima sa conferinţă de presă din 17 martie, noul premier al Chinei, Li Keqiang, a anunţat că, mai târziu în acest an, va fi lansat un plan de reformare a controversatului sistem de reeducare prin muncă.

Alţi oficiali de rang înalt din cadrul Partidului Comunist au făcut declaraţii recente care sunt în conformitate cu angajamentul lui Li. Anunţul a fost făcut iniţial la 7 ianuarie de către nou-numitul şef al Securităţii, Meng Jianzhu, care a declarat că sistemul va fi desfiinţat.

În cadrul reuniunilor recente ale Congresului Naţional al Poporului şi Congresului Politic Consultativ al Poporului Chinez de la Beijing, o serie de alţi oficiali au făcut, de asemenea, remarci similare.

Într-o conferinţă de presă din 9 martie, Lang Sheng, directorul adjunct al Comisiei Afacerilor Legislative din Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, a declarat că "serviciile relevante au impulsionat reformarea sistemului de lagăre de muncă într-un mod activ şi constant... Schimbarea se va face în scurt timp", a raportat mass-media de stat, Agenţia de Ştiri China.

"A venit momentul pentru a pune capăt sistemului de muncă forţată", a declarat Chen Jiping, un fost oficial al Comisiei pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) care deţine în prezent alte posturi conexe.

Purtătorul de cuvânt al statului, Xinhua a raportat că Li Keqiang a promis să "aprofundeze reforme cuprinzătoare", în timpul conferinţei de presă din 17 martie. "Oricât de adâncă ar fi apa, vom trece prin ea pentru că nu avem alternativă", s-a raportat că a precizat acesta.

O provincie şi-a anunţat deja propriile reforme. La data de 5 februarie, şeful CAPL din Yunan a declarat că a oprit imediat trimiterea de oameni în lagăre de reeducare prin muncă pentru o serie de acuzaţii, cum ar fi "ameninţarea securităţii naţionale", "cauzarea de nelinişte prin petiţionare" şi "defăimarea imaginii oficialilor". Cu toate acestea, oamenii deja condamnaţi continuă să rămână în lagărele de muncă de acolo.

Shi Zangshan, un comentator independent privind afacerile politice chineze, este de părere că mişcările lui Li şi ale altora, sub conducerea noului lider al Partidului Xi Jinping, fac parte dintr-o luptă pentru putere între Xi Jinping, alături de noua sa conducere şi membrii vechii fracţiuni a lui Jiang Zemin şi Zhou Yongkang. Zhou, un loialist al fostului lider al Partidului Jiang, a fost şef al CAPL în perioada 2007-2012.

În timpul unui deceniu cât CAPL a fost sub controlul lui Jiang Zemin - prima dată prin locotenentul de rang înalt Luo Gan şi apoi prin Zhou Yongkang - agenţia şi-a mărit foarte mult puterea, a extins sistemul lagărelor de muncă şi a condamnat sute de mii de oameni la muncă forţată. În această perioadă, o ţintă particulară din cadrul populaţiei a fost practica spirituală Falun Gong.

La 6 februarie, avocatul de drepturile omului de la Beijing, Pu Zhiqiang, l-a denunţat în mod public pe Zhou Yongkang pe mai multe microbloguri Weibo, susţinând că este un "trădător" care "a adus dezastre uriaşe ţării".

În timpul unui interviu cu televiziunea NTD, Pu a declarat, de asemenea, că abordarea lui Zhou de a "menţine stabilitatea" este cauza majoră a instabilităţii sociale din China. Acesta a prezis că sistemul de muncă forţată va fi eliminat după cele "două şedinţe" anuale ale regimului, care tocmai s-au încheiat.

Pu nu a suferit nici o repercusiune după ce a făcut aceste remarci, fapt ce ar fi fost de aşteptat dacă actuala conducere ar fi luat atitudine referitor la ele.

Pentru Shi Zangshan, imaginea generală indică faptul că "lupta pentru putere dintre Xi Jinping şi Jiang Zemin a escaladat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe