Premierul Cehiei: "Misiunea de pace" a lui Viktor Orban îl ajută doar pe Putin

Premierul Cehiei, Petr Fiala (Getty Images)
Redacţia
18.07.2024

Premierul ceh Petr Fiala a afirmat că eforturile lui Viktor Orban de a se prezenta ca un pacificator la nivel înalt, întâlnindu-se cu lideri mondiali, inclusiv cu Vladimir Putin, sunt „greşite” şi „nu sunt în interesul Europei”, comparând demersurile lui Orban cu încercările de a-l linişti pe Adolf Hitler înainte de al doilea război mondial, relatează The Guardian.

Într-un interviu acordat la Praga, Fiala a declarat că eforturile lui Orban nu fac decât să ajute Kremlinul, care îşi continuă invazia pe scară largă împotriva Ucrainei.

„Ceea ce face Viktor Orban nu este în interesul Europei, nu este în interesul ţării mele, nu este în interesul poporului ucrainean. Din păcate, îl ajută pe Vladimir Putin în această situaţie. Şi este greşit”, a declarat miercuri premierul ceh.

Remarcile sale vin în contextul în care Parlamentul European a condamnat vizita premierului ungar în Rusia ca fiind „o încălcare flagrantă a tratatelor UE şi a politicii externe comune”, menţionând că Budapesta ar trebui să suporte consecinţe.

De profesie politolog, prim-ministru al Republicii Cehe din 2021, Fiala a subliniat importanţa învăţării din istorie, subliniind că încercările istorice de a calma regimurile periculoase nu au funcţionat.

„Mulţi oameni au crezut că dacă îi dăm unele teritorii lui Hitler sau dacă vom discuta cu el, vom preveni războiul - a fost chiar invers”, a spus el, citând acordul de la München din 1938, care a permis anexarea de către Germania a regiunii Sudetenland în ceea ce era atunci vestul Cehoslovaciei.

"Pacea este posibilă doar dacă statul agresor, regimul agresiv, înţelege că suntem atât de puternici încât nu este bine pentru el să folosească forţa armată. Deci este foarte, foarte clar: trecutul este profesorul nostru al tuturor”, a spus Fiala.

Republica Cehă şi Ungaria erau anterior parteneri apropiaţi ca parte a grupului „celor patru de la Vişegrad”, împreună cu Polonia şi Slovacia, dar grupul regional s-a îndepărtat în ultimii ani.

Sub guvernul Fiala, Republica Cehă a condus o campanie - la care au participat aproximativ 20 de ţări - de achiziţionare urgentă de muniţie pentru Ucraina din afara Uniunii Europene, în timp ce blocul depune eforturi pentru creşterea producţiei.

Premierul ceh a declarat că un prim transport a fost făcut în iunie şi că se pregăteşte un ajutor suplimentar.

„Vrem să trimitem până la sfârşitul acestui an 500.000 de piese de muniţie, acum un lucru realist, deoarece avem tot ce ne trebuie, finanţare şi, de asemenea, ştim unde este muniţia şi cum să ne organizăm”, a menţionat el.

Fiala a declarat că Europa trebuie să intensifice asistenţa acordată Ucrainei şi să îşi consolideze propriile sisteme de apărare.

Întrebat dacă este îngrijorat de posibilul impact al viitoarelor alegeri din SUA, inclusiv de alegerea senatorului JD Vance, drept candidat republican pentru funcţia de vicepreşedinte, Fiala şi-a amintit discuţiile pe care le-a avut la Washington cu parlamentari americani.

„Sentimentul meu a fost că oamenii înţeleg foarte bine ce s-a întâmplat în Europa”, a spus el, adăugând că este sigur că următoarea administraţie va susţine Ucraina. Dar el a subliniat, de asemenea: „Este poate cel mai important lucru: sunt sigur, ca politolog şi, de asemenea, ca politician, că Europa trebuie să fie mai responsabilă pentru propria sa securitate”.

"În această chestiune, nu este atât de important dacă următorul preşedinte va fi Joe Biden sau Donald Trump, deoarece Statele Unite au diferite, alte interese în lume, şi nu este posibil şi, de asemenea, nu este în regulă dacă noi, în Europa, sperăm sau credem întotdeauna că securitatea noastră este garantată de Statele Unite.

Cooperarea transatlantică este importantă pentru întreaga lume occidentală, pentru democraţiile occidentale - trebuie să fie - dar trebuie să fim mai responsabili, trebuie să ne pese mai mult de apărarea noastră, trebuie să ne creştem cheltuielile pentru apărare”, a adăugat el.

Context

Reamintim că premierul ungar a stârnit controverse în ultimele săptămâni pentru că s-a angajat în ceea ce el a numit o „misiune de pace” în timp ce ţara sa deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Călătoriile internaţionale au implicat întâlniri cu Putin, liderul chinez Xi Jinping şi fostul preşedinte american Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor