Preda: Un scop al unei eventuale asocieri USL-UDMR ar fi izolarea PDL în plan european

Unul dintre scopurile unei eventuale asocieri a USL cu UDMR la guvernare ar fi "izolarea PDL în plan european, fiindcă USL nu şi-a revenit din şocul dezavuării de astă-vară", a apreciat europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.12.2012

Unul dintre scopurile unei eventuale asocieri a USL cu UDMR la guvernare ar fi "izolarea PDL în plan european, fiindcă USL nu şi-a revenit din şocul dezavuării de astă-vară", a apreciat europarlamentarul PDL Cristian Preda.

"Dacă s-ar ajunge la un guvern uselisto-maghiar, ar fi vorba de asocierea unor partide care aparţin celor trei mari familii politice europene: cea socialistă (din care face parte PSD), cea liberală (reprezentată de PNL) şi cea mai influentă dintre toate, familia populară (din care face parte şi UDMR). La ce bun? Un scop ar fi izolarea PDL în plan european, fiindcă USL nu şi-a revenit din şocul dezavuării de astă-vară. Nu e exclus ca UDMR să meargă pe acest drum. Din motive diferite de cele useliste. Dacă USL vrea să recâştige onorabilitatea europeană în faţa publicului din România, susţinând că toţi europenii sunt la putere la Bucureşti, în schimb facţiunea dominantă din cadrul Uniunii maghiare îşi doreşte ca, prin prezenţa ei în guvern, să slăbească influenţa lui Orban Victor asupra comunităţii maghiare de la noi, fiindcă premierul de la Budapesta l-a susţinut până acum foarte ferm pe principalul adversar al UDMR, şi anume L. Tokes", a precizat Preda, într-o postare pe blogul său.

Problema revizuirii Constituţiei ar fi fost adusă în discuţie la negocierile dintre USL şi UDMR, având în vedere contestarea de către maghiari a articolului 1 din Constituţie care prevede că România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

"Public, s-a sugerat că ar fi dispute despre recunoaşterea articolului 1. Nu este, de fapt, singura miză. USL caută probabil aliaţi pentru menţinerea bicameralismului, ca şi pentru o diminuare a rolului preşedintelui în economia generală a regimului viitor. Foarte probabil, soluţia va fi testată chiar în regimul actual, şi anume pe Traian Băsescu. Căruia i se va recita, spre domesticire, articolul 96 din textul actual al Constituţiei", se arată în postarea pe blog a europarlamentarul PDL.

Articolul 96 din Constituţie se referă la "punerea sub acuzare": "Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor