Preda: PE a respins cererea lui Vadim Tudor de apărare a imunităţii; acesta nu a fost prezent la vot
alte articole
Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat joi, că Parlamentul European a respins cererea formulată de Corneliu Vadim Tudor, prin care acesta a solicitat să-i fie apărată imunitatea parlamentară în procesul intentat la ÎCCJ a României.
“Corneliu Vadim Tudor a încercat să folosească imunitatea parlamentară pentru a bloca procesul de la Bucureşti în care este acuzat de ultraj şi de nerespectarea unei decizii judecătoreşti. A încercat să invoce imunitatea de aici de la PE pentru a bloca procesul, dar Parlamentul nu a aprobat aşa ceva”, a explicat Cristian Preda. Potrivit acestuia, Vadim Tudor nici măcar nu a fost prezent joi la vot, la şedinţa PE .
Întrebat care au fost argumentele aduse de PE în acest caz, Preda a arătat că „deputaţii consideră că justiţia trebuie să meargă”. „Nu blochezi justiţia cu o imunitate care este şi irelevantă. Vadim Tudor a împiedicat evacuarea sediului PRM, îmbrâncind executorii judecătoreşti şi spunând că nu respectă decizia. Deci nu poţi să profiţi de pe urma imunităţii pentru a-ţi bate joc de lege şi pentru a îmbrânci executorii judecătoreşti”.
„Până acum s-a ridicat imunitatea tuturor celor pentru care s-a solicitat acest lucru. Nimeni, dintre cei care au încercat astfel de tertipuri, nu a fost susţinut. PE nu se erijează împotriva justiţiei. Asta este foarte clar”, a mai arătat eurodeputatul PDL, întrebat ce decizii a luat PE în cazuri similare.
a 14 aprilie 2011, Corneliu Vadim Tudor a solicitat să-i fie apărată imunitatea parlamentară în procesul intentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în urma scandalului evacuării Partidului România Mare din sediu, anul trecut.
Europarlamentarul este acuzat de ameninţarea unui executor judecătoresc şi a câtorva ofiţeri de poliţie, de comiterea unor acte de violenţă împotriva acestora, de insultarea lor şi, în general, de obstrucţionarea punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti în contextul evacuării partidului România Mare din sediul său din Bucureşti, la 4 ianuarie 2011.
Totodată, în respectiva cauză penală, Corneliu Vadim Tudor este învinuit de ofensă adusă instanţei judecătoreşti, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
JURI a decis, pe baza dosarului a cărei raportoare a fost eurodeputata Cecilia Wikström, că imunitatea şi privilegiile lui Corneliu Vadim Tudor nu trebuie apărate, întrucât, în conformitate cu articolul 8 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, membrii Parlamentului European nu fac obiectul niciunei forme de anchetă, detenţie sau procedură juridică în ceea ce priveşte opiniile sau voturile exprimate de către aceştia în exercitarea sarcinilor care le revin şi întrucât, în conformitate cu articolul 9 din respectivul protocol, deputaţii beneficiază, pe teritoriul propriului lor stat, de imunităţile acordate membrilor parlamentului lor.
Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice notează că s-a adresat autorităţilor române, solicitând date suplimentare, mai amănunţite, cu privire la procesul intentat împotriva dlui Tudor, iar autorităţile române au declarat, prin scrisoarea din 7 octombrie 2011 că, întrucât Corneliu Vadim Tudor nu a fost nici reţinut, nici arestat şi nici percheziţionat, acordul Parlamentului European nu este necesar. Dat fiind că faptele incriminate nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului său, iar în cauză nu s-a dispus reţinerea, arestarea sau percheziţionarea, nu s-a considerat că ar fi necesar să se solicite ridicarea imunităţii europarlamentarului PRM.