PE va supune joi votului raportul privind cererea de apărare a imunităţii lui Corneliu Vadim Tudor

Preşedintele PE, Martin Schulz.
Preşedintele PE, Martin Schulz. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.05.2012

Preşedintele PE, Martin Schulz, a anunţat miercuri că pe ordinea de zi de joi a fost inclus şi raportul privind respingerea cererii de apărare a imunităţii deputatului Corneliu Vadim Tudor,

Parlamentul European va vota joi o propunere de decizie a Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) a Executivului, care, la 24 aprilie, a decis respingerea cererii de apărare a imunităţii şi privilegiilor lui Corneliu Vadim Tudor.

La 14 aprilie 2011, Corneliu Vadim Tudor a solicitat să-i fie apărată imunitatea parlamentară în procesul intentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în urma scandalului evacuării Partidului România Mare din sediu, anul trecut.

Europarlamentarul este acuzat de ameninţarea unui executor judecătoresc şi a câtorva ofiţeri de poliţie, de comiterea unor acte de violenţă împotriva acestora, de insultarea lor şi, în general, de obstrucţionarea punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti în contextul evacuării partidului România Mare din sediul său din Bucureşti, la 4 ianuarie 2011.

Totodată, în respectiva cauză penală, Corneliu Vadim Tudor este învinuit de ofensă adusă instanţei judecătoreşti, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

JURI a decis, pe baza dosarului a cărei raportoare a fost eurodeputata Cecilia Wikström, că imunitatea şi privilegiile lui Corneliu Vadim Tudor nu trebuie apărate, întrucât, în conformitate cu articolul 8 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, membrii Parlamentului European nu fac obiectul niciunei forme de anchetă, detenţie sau procedură juridică în ceea ce priveşte opiniile sau voturile exprimate de către aceştia în exercitarea sarcinilor care le revin şi întrucât, în conformitate cu articolul 9 din respectivul protocol, deputaţii beneficiază, pe teritoriul propriului lor stat, de imunităţile acordate membrilor parlamentului lor.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice notează că s-a adresat autorităţilor române, solicitând date suplimentare, mai amănunţite, cu privire la procesul intentat împotriva dlui Tudor, iar autorităţile române au declarat, prin scrisoarea din 7 octombrie 2011 că, întrucât Corneliu Vadim Tudor nu a fost nici reţinut, nici arestat şi nici percheziţionat, acordul Parlamentului European nu este necesar. Dat fiind că faptele incriminate nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului său, iar în cauză nu s-a dispus reţinerea, arestarea sau percheziţionarea, nu s-a considerat că ar fi necesar să se solicite ridicarea imunităţii europarlamentarului PRM.

În plus, evacuarea partidului România Mare şi circumstanţele în care a avut loc aceasta constituie elemente de drept civil şi penal care nu au o legătură directă şi vădită cu exercitarea sarcinilor de europarlamentar.

În raport se mai arată că politicanul român nu a făcut uz de oportunitatea ce i s-a oferit pentru a explica comisiei competente cererea de apărare a imunităţii sale, în special în lumina scrisorii autorităţilor de la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor