Prea mare pentru vânzare: diamantul Lesedi La Rona se întoarce nevândut de la casa de licitaţie

Cel de-al doilea diamant neşlefuit ca mărime din lume nu a putut fi vândut în această săptămână la o licitaţie din Londra – unde preţul a trecut cu puţin peste 60 milioane de dolari, în timp ce proprietarul actual a sperat că va obţine 70.
Diamantul Lesedi La Rona
Diamantul Lesedi La Rona (Donald Bowers/Getty Images)

O companie de minerit din Canada, Lucara Diamond Corp. a descoperit acest diamant – numit Lesedi La Rona – în 2015.

Diamantul “Lesedi La Rona” este unul dintre cele mai mari descoperiri din istorie, fiind precedat doar de cel mai mare diamant al lumii – Cullinan.

“Lesedi La Rona” a fost descoperit în mina Karowe din Botswana.

Diamantele neşlefuite sunt greu de vândut la orice licitaţie datorită stării lor naturale şi neprelucrate. Majoritatea cumpărătorilor sunt interesaţi în obţinerea de diamante şlefuite şi tăiate. O piatră preţioasă neprelucrată nu va atrage mulţi oameni datorită mărimii şi formei sale neîngrijite. De asemenea, industria de prelucrare a pietrelor preţioase este în creştere, ceea ce afectează în mod direct preţul unui diamant neşlefuit, preţul acestuia scăzând pe piaţă.

Deşi nu este dornică să taie şi să şlefuiască diamantul de mărimea unei mingi de tenis, s-ar putea ca firma canadiană să nu aibă nicio altă opţiune dacă doreşte să vândă piatra preţioasă, conform oficialilor companiei.

Tăierea fină a oricărui diamant mare poate dura câţiva ani şi oamenii nu doresc să îşi piardă timpul şi eforturile pentru a trece prin acel proces.

Diamantul “Lesedi La Rona” a fost returnat companiei canadiene Lucara după ce a eşuat să atragă atenţia cumpărătorilor la Londra. Diamantul are 1.109 carate (221,8 grame) şi este aproape de mărimea unei mingi de tenis. Preţul diamantului a ajuns la 61 milioane USD la casa de licitaţie Sotheby’s, deşi compania a estimat că valoarea acestuia va ajunge la 70 milioane.

Deşi compania se bucură de o faimă incredibilă datorită descoperirii sale istorice, directorul Rare Diamond House, Oded Mansori, a declarat că ar fi o greşeală ca Lucara să păstreze diamantul Lesedi.

“Poate săptămâna viitoare apare o piatră mai mare”, a precizat Mansori pentru Reuters.

Inovaţiile din domeniul mineritului, au schimbat în întregime industria în ultimele două sau trei decenii.

Deşi Lucara a fost norocoasă să fie prima companie care să descopere diamantul imens cu noile sale utilaje cu tehnologie XRT, alte companii de minerit cu aceeaşi tehnologie avansată se află de asemenea într-o cursă similară de extragere a unor pietre de mare valoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură