Poziţia CE privind contribuţia imigranţilor români şi bulgari la economia britanică, o provocare pentru David Cameron

Poziţia Comisiei Europene, exprimată luni într-un raport, potrivit căreia românii şi bulgarii care se deplasează în Marea Britanie vor ajuta economia britanică este o provocare pentru premierul David Cameron, care se pregăteşte să sfideze legislaţia europeană prin limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranţii din aceste două state şi din alte ţări europene, comentează The Daily Telegraph.
Premierul britanic David Cameron. (Alan Davidson - WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
26.11.2013

Poziţia Comisiei Europene, exprimată luni într-un raport, potrivit căreia românii şi bulgarii care se deplasează în Marea Britanie vor ajuta economia britanică este o provocare pentru premierul David Cameron, care se pregăteşte să sfideze legislaţia europeană prin limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranţii din aceste două state şi din alte ţări europene, comentează The Daily Telegraph.

Comisia a declarat într-un raport cu privire la politicile privind libera circulaţie că imigranţii din statele UE în Marea Britanie au plătit cu mult mai mult în impozite decât au primit prin ajutoare şi, prin urmare, au constituit un bonus economic. În plus, deşi a recunoscut că imigraţia în masă ar putea cauza probleme sociale şi de infrastructură, Comisia a concluzionat că impactul general al acesteia a fost unul pozitiv.

Argumentul economic al Comisiei este împărtăşit de unii economişti independenţi, precum şi de Trezorerie. Cu toate acestea, criticii imigraţiei europene susţin că aceasta aduce probleme sociale în ţările gazdă, în condiţiile în care serviciile publice au dificultăţi în a-i absorbi pe noii sosiţi, dintre care unii se integrează greu în noua comunitate. Chiar şi Comisia, care a susţinut beneficiile economice ale liberei circulaţii, a recunoscut că, în unele cazuri, aceasta poate crea probleme sociale, subliniază The Daily Telegraph.

Cu toate acestea, cifrele guvernamentale indică că numărul de cetăţeni din cele două ţări cărora li s-a acordat dreptul permanent de şedere în Marea Britanie este în creştere rapidă, chiar dacă numărul imigranţilor din alte ţări scade. Astfel, circa 1.067 de bulgari au primit dreptul de rezidenţă anul trecut, de la 13 în 2011. În ceea ce îi priveşte pe români, numărul celor care au primit permise de şedere a crescut de la 24 la 1.110, iar cele două ţări s-au plâns cu privire la retorica politicienilor britanici faţă de cetăţenii lor.

Astfel, ministrul de externe român, Titus Corlăţean, a declarat la Channel 5 News că nu se aşteaptă ca un 'potop' de imigranţi români să ajungă Marea Britanie după 1 ianuarie şi a atacat modul în care s-a purtat în Marea Britanie dezbaterea privind imigraţia. Oficialul român i-a cerut premierului David Cameron să respingă 'atitudinile xenofobe şi populiste şi, din nou, uneori rasiste, promovate de alţi politicieni britanici'.

De asemenea, săptămâna aceasta, ambasadorul bulgar în Marea Britanie a declarat pentru Daily Telegraph că nu este la curent cu respingerea vreunei solicitări bulgare pentru permis de muncă în Marea Britanie, ceea ce a ridicat dubii cu privire la eficacitatea restricţiilor impuse.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 20% din cererile pentru permise de muncă formulate de angajatorii britanici pentru angajarea de cetăţeni bulgari au fost respinse.

Downing Street a declarat că guvernul analizează în continuare ce măsuri suplimentare ar putea fi luate în privinţa ajutorului social la care au acces imigranţii. 'Guvernul ia măsuri. Desigur, analizăm ce se poate face mai mult', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, care a refuzat să indice un interval de timp, atunci când a fost întrebat când va deveni premierul mai clar în privinţa acestui subiect.

Purtătorul de cuvânt a fost întrebat, de asemenea, care ar fi poziţia Guvernului dacă următorii paşi vor încălca legislaţia UE, însă acesta s-a mulţumit să declare că 'guvernul acţionează în cadrul legii'. Întrebat dacă premierul David Cameron a fost preocupat de accentele rasiste apărute în dezbaterea despre imigraţie, purtătorul de cuvânt a subliniat comentariile anterioare ale premierului cu privire la necesitatea ca dezbaterea să aibă loc 'într-o manieră echilibrată'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor