Festivalul Duanwu şi poetul Qu Yuan

Festivalul Duanwu sau Duanwu Jie (端午节), cunoscut ca Festivalul Bărcilor Dragon, este considerat cea de-a treia sărbătoare tradiţională chineză ca importanţă, după Anul Nou Chinezesc şi Sărbătoarea Mijlocului de Toamnă.
Festivalul Duanwu şi legenda poetului Qu Yuan (SM Yang / Epoch Times)
Duoyu Zhong
02.06.2014

Festivalul Duanwu sau Duanwu Jie (端午节), cunoscut ca Festivalul Bărcilor Dragon, este considerat cea de-a treia sărbătoare tradiţională chineză ca importanţă, după Anul Nou Chinezesc şi Festivalul din Mijlocul Toamnei. Festivalul are loc în cea de-a cincea zi a celei de-a cincea luni a anului, motiv pentru care chinezii îl numesc şi “dublul cinci”. În acest an, Festivalul Duanwu are loc la 2 iunie.

Originea Festivalului

Ca şi în cazul altor sărbători chinezeşti, de originea Festivalului Duanwu sunt legate multe legende şi istorisiri. Dintre acestea, cea care este cel mai profund înrădăcinată în cultura chineză, este cea a poetului Qu Yuan din perioada Statelor Beligerante (475 - 221 î.Hr).

Qu Yuan era un ministru înţelept şi cinstit de la Curte, care s-a implicat în eliminarea corupţiei larg răspândite în acea perioadă în Statul Chu, când cele 7 state importante, Qi, Chu, Yan, Han, Zhao, Wei şi Qin, se luptau pentru dominaţie.

Fiind un om înţelept şi citit, se bucura de încrederea regelui Statului Chu şi, datorită sfaturilor sale bune pe care le dădea regelui, ţara a devenit treptat mai puternică.

Dar hotărârea sa de a lupta împotriva corupţiei i-a înfuriat pe ceilalţi funcţionari de la Curte şi a atras invidia celorlalţi miniştri. Aceştia l-au calomniat pe Qu Yuan, au creat intrigi în jurul carierei sale şi au exercitat o influenţă negativă asupra regelui. Drept urmare, regele a început să ignore treptat sfaturile lui, şi în cele din urmă l-a exilat.

În timpul exilului, Qu Yuan s-a preocupat foarte mult de situaţia statului Chu. La acea vreme statul Qin devenise mai puternic, în timp ce statul Chu se afla în pericol. Anterior, regele statului Chu ignorase sfatul lui Qu Yuan de a se alia cu statul Qin. Într-o zi, regele a primit o invitaţie la o întâlnire în statul Qin. Lipsit de sfatul înţelept al lui Qu Yuan, regele a mers personal la întâlnire şi a fost arestat imediat, iar câţiva ani mai târziu el avea să moară în captivitate.

După moartea regelui statului Chu, pe tron au urcat fiii acestuia. În ciuda faptului că fusese exilat, atunci când a fost rechemat la Curte pentru a-l sluji pe noul rege, Qu Yuan s-a întors degrabă.

Qu l-a sfătuit pe noul rege să formeze alianţe cu alte state, în scopul de a rezista statului Qin, dar a fost din nou discreditat şi dispreţuit de ceilalţi miniştri. Noul rege a refuzat să urmeze sfatul dat de Qu, ba, mai mult, a semnat un tratat de pace umilitoare cu Statul Qin. Mai târziu Qu Yuan a fost din nou trimis în exil, chiar mai departe decât data anterioară.

Cu toate acestea, Qu Yuan nu a renunţat. A călătorit foarte mult, predând, scriindu-şi ideile, în speranţa că ar putea să-l trezească pe rege şi să salveze statul Chu. În 278 î.Hr., armata Qin a ocupat capitala statului Chu. Asistând la căderea statului, căzând pradă disperării, Qu Yuan s-a sinucis înecându-se în râul Miluo. Acea zi fatidică era a cincea zi a celei de-a cincea luni.

După ce au aflat de moartea sa, oamenii din Chu au fost foarte trişti şi s-au dus la malul râului Miluo să aducă un omagiu loialului Qu Yuan. Pescarii, în speranţa de a ţine peştele şi spiritele rele departe de corpul său, au vâslit de-a lungul râului în bărcile lor lungi. Unii dintre săteni au aruncat în râu bile de orez lipicios înfăşurat în frunze de bambus pentru a atrage peştii, astfel încât să lase în pace corpul lui Qu Yuan. Alţi săteni băteau în tobe pentru a speria peştii. Medicii chinezi au turnat în râu amestecuri de vin din planta crocosmia pentru "a otrăvi monştrii şi de a proteja astfel corpul lui Qu Yuan.

Din acel moment, oamenii au comemorat data morţii sale printr-o varietate de activităţi, cum ar fi cursele de bărci, mâncând Zongzi (orez lipicios învelit în frunze de bambus) şi bând vin din planta crocosmia. Acestea sunt motivele pentru care acest festival mai este amintit şi ca festivalul Bărcilor Dragon şi Festivalul Zongzi.

Qu Yuan este recunoscut ca primul mare poet chinez şi părintele poeziei chineze. Loialitatea şi patriotismul său neclintite, exprimate în poemele sale, întruchipează idealurile confucianiste, şi au servit drept model intelectualilor chinezi. Influenţa lui literară şi patriotică şi-a lăsat amprenta asupra generaţiilor următoare în China şi în afara ei.

Obiceiuri specifice Festivalului

Chinezii respectă multe obiceiuri tradiţionale şi activităţi cu ocazia festivalului, întrecerea Bărcilor Dragon şi mâncatul Zongzi devenind obiceiurile centrale ale festivalului.

Întrecerea Bărcilor Dragon

Întrecerea Bărcilor Dragon este o activitate tradiţională în care echipajele formate din 22 de oameni aşezaţi în bărci în formă de dragon se întrec pe o distanţă de aproximativ 1,6 km. Întrecerile sunt o parte indispensabilă a Festivalului Bărcilor Dragon şi sunt organizate în toată China şi în alte părţi ale lumii cu mari comunităţi de chinezi.

Mâncatul găluştelor Zongzi

Zongzi, sunt găluşte umplute în formă de piramidă învelite în frunze de bambus. Zongzi se face de obicei din orez lipicios, şi are diferite umpluturi. Ele pot fi aburite sau fierte. Zongzi a devenit un simbol important al Festivalului Duanwu.

Băutul vinului din crocosmia

Vinul din crocosmia este un vin chinez asezonat cu planta crocosmia, care potrivit obiceiului tradiţional se bea în timpul Festivalului Duanwu, mai ales după întrecerea bărcilor dragon.

Alte Obiceiuri

În anumite părţi ale Chinei, de obicei, părinţii îşi îmbracă copiii frumos şi le pun punguliţe parfumate ca podoabe. Aceste punguliţe sunt cusute manual şi sunt realizate din mătase colorată. Ele sunt umplute cu parfumuri sau medicamente pe baza de plante, şi apoi legate cu fir de mătase.

Punguliţele sunt de obicei atârnate la gâtul copilului sau legate de partea din faţă a hainelor ca ornamente. Se spune că punguliţele parfumate pot alunga răul.

Se spune că dacă se legă cinci inele luminoase colorate în jurul încheieturilor copiilor, la glezne şi gât în timpul Festivalului Bărcilor Dragon ajută copiii să îndepărteze dăunătorii.

Mulţi oameni folosesc această ocazie pentru a-şi curăţa casele şi a pune frunze de pelin şi obligeană pe partea de sus a uşilor pentru a alunga îmbolnăvirile. Tulpinile şi frunzele acestor plante emană o aromă specială, care poate alunga ţânţarii şi muştele şi purifica aerul, aşa că acest obicei este unul foarte popular. În unele zone se consideră că aceasta este, de asemenea, o zi în care oamenii îşi pot mări imunitatea corpurilor şi pot scăpa de boli.

Unii localnici fac un efort special pentru a alunga dăunătorii veninoşi şi alte vieţuitoare, inclusiv scorpioni, vipere, miriapode, şopârle de casă şi broaşte.

De 2.000 de ani, spiritul patriotic a lui Qu Yuan a influenţat mulţi oameni şi a fost venerat de chinezi în întreaga lume. Este cu siguranţă forţa motrice care face ca Festivalul Duanwu să fie un eveniment minunat şi fericit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor