Povestea medaliilor – Roxana Cocoş: „Mama îmi interzisese să mai merg la sală”

Roxana Daniela Cocoş a adus delegaţiei României a 6-a medalie la Jocurile Olimpice de la Londra. Sportiva de 23 de ani a cucerit argintul la haltere, cu un total de 256 de kilograme, 5 mai puţine decât câştigătoarea, nord-coreeanca Rim Jong Sim.
Bogdan Costea
01.08.2012

Roxana Daniela Cocoş a adus delegaţiei României a 6-a medalie la Jocurile Olimpice de la Londra. Sportiva de 23 de ani a cucerit argintul la haltere, cu un total de 256 de kilograme, 5 mai puţine decât câştigătoarea, nord-coreeanca Rim Jong Sim.

Sunt foarte fericită, îi mulţumesc lui Dumnezeu. Mama plânge, toată familia mea, nu ne vine să credem. Cum am ieşit, am sunat-o, ştiam că are emoţii, mama nu se uită la televizor la un asemenea concurs. Concursul ăsta a fost cel mai important din viaţa mea. Şi mi-am dorit medalia asta, am muncit enorm pentru medalia asta şi Dumnezeu m-a răsplătit, mi-a răsplătit şi munca şi îi mulţumesc din toată inima mea", a spus Roxana Cocoş la Dolce Sport

A început să meargă la sala de haltere la 7 ani, deşi mama să nu a fost de acord. Roxana Cocoş spune că nu a ştiut ce înseamnă copilărie, dar că ei asta îi place… să ridice greutăţi. Şi are parte de ele din plin, pentru ca la antrenamente ridică săptămânal 15 tone.

- Cum ai ajuns să faci acest sport?

- Printr-o prietenă. Antrenorul Fitzi Balaş, care a decedat, m-a descoperit. M-a adus în sală, mi-a pus o coadă de mătură în mână, m-a pus să mă las în jos să vadă dacă am tehnică. Mama a aflat după două săptămâni şi nu m-a mai lăsat. Antrenorul a venit după mine acasă, i-a spus: "Las-o că la 14 ani va ieşi campioană europeană". Şi aşa a fost.

- Ai putea să estimezi, cumulat, câte tone ai ridicat până acum?

- Nu ştiu, nu am cum, dar săptămânal sunt cam 15 tone. În jur de 5-6 ore pe zi.

- La haltere contează numai forţa fizică sau şi cea psihică?

M-a adus în sală, mi-a pus o coadă de mătură în mână, m-a pus să mă las în jos să vadă dacă am tehnică. Mama a aflat după două săptămâni şi nu m-a mai lăsat.

- Este vorba de un tot. Îţi trebuie şi forţă, şi tehnică şi un pic de talent.

- În acest sport, care sunt riscurile pentru o femeie?

- Riscurile sunt foarte mari. Ferească Dumnezeu să te accidentezi, dar dacă vrei poţi să faci şi copii. De exemplu, Mărioara Munteanu, o mare halterofilă a făcut o fetiţă extraordinară şi multe fete de la haltere au copii.

- Dar timp pentru viaţă personală ai? Prietenul tău ce zice?

- Ce să zică, mă înţelege, a fost şi el halterofil şi ştie cum e. Nu ne-am mai văzut de trei luni, nu avem timp pentru viaţă personală. După Olimpiadă o să am o vacanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor