Posturile de funcţionar public sunt la mare căutare în China

De curând, în China, au început examenele anuale de stat pentru posturile vacante de funcţionar public. Pe lângă numărul impresionant de doritori să devină parte integrantă a "castei birocraţilor", mass-media chineze au atras atenţia asupra numeroaselor automobile de lux, cu care pretendenţii la funcţii publice, au sosit la comisiile de examinare.
. (Photos.com)
Ina Nituleac
01.12.2012

De curând, în China, au început examenele anuale de stat pentru posturile vacante de funcţionar public. Pe lângă numărul impresionant de doritori să devină parte integrantă a "castei birocraţilor", mass-media chineze au atras atenţia asupra numeroaselor automobile de lux, cu care pretendenţii la funcţii publice, au sosit la comisiile de examinare.

Televiziunea centrală din China a raportat că, în acest an, 1,5 milioane de chinezi şi-au exprimat dorinţa de a participa la examenele de stat, dintre care urmează să fie selectaţi doar 20 839 de funcţionari publici.

Potrivit revistei chineze ”Syanday tszinbao”, în provincia Zhejiang, 67 394 de chinezi au achitat taxele de participare, dintre care 10 015 de persoane au dat examenele de stat în oraşul Ningbo.

Pe 25 noiembrie, în ziua examenelor, tot spaţiul liber din faţa Universităţii din oraşul Ningbo, precum şi din zonele apropiate, a fost plin de maşini. În principal, erau automobile de clasă medie, dar au existat şi multe mărci scumpe, de tipul, Porsche Cayenne, BMW X6, BMW 740, Audi A6 şi A8, etc. O situaţie similară a fost observată şi lângă alte comisii de examinare din provincie, se menţionează în articol.

Jurnalistul publicaţiei a stat de vorbă cu un cuplu de tineri, care a venit la examene într-o maşină luxoasă. S-a dovedit, că doar tânărul Zhu Ming (pseudonim), în vârstă de 26 de ani, intenţionează să dea examenele şi că se află la cea de-a şasea tentativă în acest sens.

Potrivit afirmaţiilor tinerilor, mama prietenei lui Zhu i-a pus o condiţie strictă – sau devine funcţionar public sau nu va deveni niciodată ginerele ei. Astfel, în acea zi importantă, Zhu s-a trezit la ora 6:00 dimineaţa şi prietena sa, într-un nou "Bentley", l-a condus să-şi încerce norocul, în mod repetat.

Prietena lui Zhu, care conduce o maşină în valoare de peste 5 milioane de yuani (790 mii dolari SUA), nu se consideră fiica unor părinţi bogaţi. "Tatăl meu este doar proprietarul unei afaceri mici", - a declarat ea cu modestie. În legătură cu tematica articolului, tânăra i-a explicat jurnalistului că: "Mama mi-a spus că este foarte bine să stai într-un birou şi să ai autoritate. Tuturor le va fi frică de tine”.

Regimului politic existent în China a generat printre chinezii de rând un adevărat cult de venerare a oficialilor. Funcţiile oficiale în China sunt numite "vase de aur", ceea ce presupune avantaje şi câştiguri importante şi stabile.

Practic fiecare chinez, într-un fel sau altul, doreşte să devină funcţionar public, iar bunele relaţii cu angajaţii organelor de stat s-au transformat, de mult timp deja, într-un garant al unei afaceri de succes în China.

La întrebarea, de ce doresc să participe la examenele de stat, majoritatea aplicanţilor au răspuns: "Dacă nu încerc, voi avea un sentiment de ceva nefinalizat" sau "Vreau să-mi încerc norocul".

Renumitul portal chinez "Sina" a realizat un sondaj on-line în rândurile examinaţilor, adresându-le întrebarea: "V-aţi pregătit pentru examenele de stat 2013?” Potrivit rezultatelor, 35% dintre participanţi au declarat că nu s-au pregătit deloc pentru examene, 11% s-au pregătit timp de o săptămână, 10% - timp de două săptămâni, iar 21% - timp de o lună, Totodată, la cursurile speciale de pregătire pentru examenele de stat au participat doar 4% din respondenţi.

Un procentaj atât de scăzut al instruirii prealabile, se explică prin faptul că majoritatea pretendenţilor la funcţii publice sunt convinşi de inutilitatea unor asemenea studii. Mulţi utilizatori de web au scris în comentariile lor referitoare la sondajul realizat, că poţi trece examenul, numai dacă ai relaţii bune cu cei de mai sus sau dacă eşti norocos.

Dorinţa arzătoare a chinezilor de a deveni funcţionari publici a devenit subiectul unor discuţii aprinse în internetul chinez. Mulţi consideră că o astfel de situaţie se poate produce doar într-o "ţară anormală".

"Fenomenul creat demonstrează faptul că corupţia în China a afectat verticalitatea puterii în stat, de sus până jos”, - a scris un blogger chinez.

Un alt blogger din oraşul Jinhua, provincia Zhejiang, a publicat, pentru comparaţie, statisticile altor ţări: "În Statele Unite, doar 3% din studenţi doresc să devină oficiali guvernamentali, în Franţa - 5,3%, în Singapore - doar 2%. În Japonia, funcţiile publice sunt plasate pe locul 53 în clasamentul vocaţiilor profesionale ale cetăţenilor. În Marea Britanie, funcţiile angajaţilor publici au intrat în douăzeci de profesii, care provoacă dezgust. Cu toate acestea, în China angajaţi ai sistemului de stat doresc să devină 76,5% dintre studenţi!".

Un blogger din oraşul Shenzhen, provincia Guangdong, a explicat de ce chinezii sunt atât de interesaţi de aparatul birocratic: ”Fostul secretar al Comitetului de Partid al oraşului Maoming, Luo Ingo, care anul trecut a fost acuzat de deturnarea a 1,6 miliarde de yuani (253 milioane dolari SUA), a declarat în cadrul interogatoriului: "Dacă îmi spuneţi că sunt corupt, atunci aş dori să afirm că toţi funcţionarii din stat - sunt corupţi! Dacă mă veţi face să vorbesc, pot vorbi timp de trei zile şi trei nopţi, trei luni sau chiar trei ani. Vă pot povesti despre tot ceea ce se întâmplă în cercurile oficiale ale Maoming. Arătaţi-mi un oficial de nivelul meu, care nu este corupt. Nu există de aceştia în ţara noastră. În China, unii funcţionari corupţi îi avansează în funcţii pe alţii, precum şi luptă împotriva celorlalţi guvernanţi corupţi. Chiar trebuie eu să vă spun despre asta?””.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor