Postul activează mecanismul de reparare celulară şi poate contribui la vindecarea bolilor
Postul ajută la pierderea în greutate şi activează autofagia organismului, permiţând repararea celulară profundă şi îmbunătăţirea sănătăţii celulelor. Ca urmare, s-a constatat că postul ajută la prevenirea diferitelor boli, încetineşte îmbătrânirea şi tratează eficient unele boli.
Ce este autofagia?
Autofagia este o funcţie importantă pe care o posedă fiecare celulă. După cum sugerează şi numele, înseamnă auto-înghiţire şi este un proces esenţial de auto-curăţare celulară.
Fiecare celulă conţine mai multe părţi care o menţin în continuă funcţionare. În timp, aceste părţi pot deveni defecte sau nu mai funcţionează şi devin deşeuri în interiorul unei celule altfel sănătoase. De exemplu, atunci când în interiorul celulelor noastre apar proteine deteriorate, organite aruncate sau alte deşeuri, eficienţa funcţionării normale a celulei este redusă.
Autofagia este echivalentă cu sistemul de reciclare celulară al organismului, care descompune şi reciclează părţile şi deşeurile celulare. În acelaşi timp, repune bucăţile recuperabile în părţi celulare noi, utilizabile pentru a genera energie şi a repara celulele, menţinându-le pe acestea din urmă sănătoase şi contribuind la prevenirea incidenţei bolilor.
Un studiu din 2013 publicat în Ageing Research Reviews a constatat că, în condiţii normale de autofagie, organismul este capabil să reziste eficient bolilor şi poate chiar întârzia îmbătrânirea. Atunci când autofagia încetineşte, procesul de eliminare a deşeurilor din celule devine mai puţin fiabil, ceea ce poate duce la diverse probleme de sănătate, culminând cu boli neurodegenerative, tulburări metabolice şi chiar cancer.
Postul şi autofagia
Cum sunt legate postul şi autofagia? Atunci când postim, celulele noastre simt o scădere a aprovizionării cu energie, semnalând că trebuie să înceapă să îşi cureţe „inventarul” intern, iniţiind autofagia pentru a recicla şi utiliza resursele deja prezente în celulă.
Studiile au arătat că autofagia este un proces catabolic dinamic, strict reglementat. Proteina kinază activată de adenozin monofosfat (AMPK), cunoscută drept „regulatorul energiei celulare”, acţionează ca un comutator care trece organitele celulare în modul de economisire a energiei. Ea este activată ori de câte ori detectează o condiţie de energie scăzută, moment în care celula va reduce sinteza de noi proteine şi va începe procesul de autofagie.
Postul declanşează procesul de autofagie, iar celulele vor intra automat în modul de auto-reparare. Acest lucru ajută la eliminarea deşeurilor din corpul nostru şi îmbunătăţeşte sănătatea celulelor.
Cercetările au constatat că postul regulat poate reduce greutatea şi poate îmbunătăţi problemele de sănătate legate de îmbătrânire, inclusiv rezultatele cardiometabolice, de cancer şi neurocognitive. Un alt studiu a constatat că profilurile metabolice legate de riscul de cancer pulmonar şi colorectal au fost reduse după postul din timpul Ramadanului.
Cazuri din practica medicală
1. Un bărbat în vârstă cu boala Alzheimer: După ce a încercat diverse opţiuni de tratament, familia bărbatului a decis că acesta ar trebui să încerce un program de post intermitent timp de 14 până la 16 ore pe zi, mâncând doar între un interval de timp de 8 până la 10 ore. După patru luni, funcţia sa cognitivă s-a îmbunătăţit semnificativ. Scanările creierului său au arătat o scădere a acumulării de proteine asociate cu boala Alzheimer. Această îmbunătăţire poate fi strâns legată de procesul de autofagie activat în timpul postului, care ajută la eliminarea proteinelor dăunătoare din creier.
2. O pacientă bolnavă de cancer mamar: Această pacientă a postit timp de 48 de ore înainte de chimioterapie. Efectele secundare ale chimioterapiei au fost reduse semnificativ, producând în acelaşi timp un efect mult mai bun al tratamentului cu chimioterapie. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul postului, procesul de autofagie ajută la curăţarea structurilor celulare deteriorate şi promovează regenerarea sistemului imunitar, sporind astfel eficienţa tratamentului. Cu toate acestea, unii pacienţi cu cancer suferă de caşexie sau nu pot mânca deloc. În aceste cazuri, postul nu este adecvat.
3. O femeie de vârstă mijlocie cu lupus eritematos (boală autoimună achronică): Această pacientă a constatat că simptomele sale s-au îmbunătăţit semnificativ după postul intermitent, iar dependenţa sa de medicamente hormonale a fost redusă semnificativ. Acest lucru se datorează faptului că autofagia curăţă eficient deşeurile din organism şi reduce răspunsul inflamator.
Aceste cazuri demonstrează că postul poate influenţa profund sănătatea celulelor noastre şi chiar poate ajuta la tratarea bolilor.
Cu toate acestea, postul nu este pentru toată lumea. Persoanele cu boli cronice sau cu nevoi speciale de sănătate sunt sfătuite să consulte un medic sau un nutriţionist specializat în acest domeniu înainte de a începe orice program de post.
Două rutine populare de post
Adulţii sănătoşi care doresc să încerce postul pot începe cu postul de scurtă durată sau intermitent.
Postul 16:8: Una dintre cele mai populare metode de post intermitent. Postiţi timp de 16 ore pe zi şi mâncaţi în restul de opt ore. De exemplu, restricţionaţi-vă să mâncaţi doar între orele 10 a.m. şi 6 p.m.
Postul 5:20: Mâncaţi normal timp de cinci zile din săptămână şi limitaţi-vă aportul caloric zilnic la 500 până la 600 de calorii în celelalte două zile. Această abordare este, de asemenea, eficientă pentru a da startul autofagiei, făcându-vă în acelaşi timp mai uşor să vă ţineţi de ea.
Postul nu înseamnă să te înfometezi, ci mai degrabă să-ţi gestionezi dieta mai inteligent, astfel încât organismul tău să aibă timp să se repare. În timpul perioadei de post, beţi suficientă apă şi menţineţi echilibrul nutriţional alegând alimentele potrivite în mesele dvs. pentru a asigura un aport nutriţional adecvat.