Băsescu ia apărarea fostei conduceri „fasciste” de la ICR

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, despre subiectul refuzului vehement al premierului Victor Ponta de a contrasemna decretul de decorare a conducerii Institutului Cultural Român din perioada 2005-2012, pe motiv că membrii acesteia ar fi "exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste".

Premierului Victor Ponta nu a fost de acord cu decorare lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR, Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

Motivul invocat de premier: „Am rezerve faţă de cei propuşi spre decorare. Erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste.”

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că le mulţumeşte celor din fosta conducere ICR „pentru calitatea muncii desfăşurate”.

„Au fost oameni care au ridicat ICR la un nivel pe care nu l-a atins niciodată. În stilul moştenit, Ponta a utilizat măciuca pe care o are la îndemână, Corpul de Control, pentru a încerca să discrediteze aceşti oameni. Toate afirmaţiile legate de neregulile financiare de la ICR sunt minciuni. Sunt un mod de guvernare pentru Ponta. Aceeaşi practică utilizată în multe acţiuni, a utilizat-o şi în cazul ICR. În numele statului, pentru că sunt oameni de valoare, le cer scuze pentru jignirile aduse de premier. În ceea ce priveşte acuzaţia de fascism, este un abuz inimaginabil pe care numai un om profund incult putea să o facă. Este exact acelaşi om care se ţinea de gât cu Radu Mazăre prin Constanţa care a umblat în uniformă fascistă. Când e Ponta responsabil?”, întreabă preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a subliniat faptul că va fi un sprijin pentru oricine încearcă să îşi recâştige dreptatea în instanţă pe acuzaţiile mincinoase ale premierului.

„Este proba de cinism pe care acest om o dă şi capacitatea lui de a minţi. Nu spun că e un om care ştie istorie, dar astfel de etichete puse gratuit unui intelectual arată un mod de gândire. La Ponta, tot ce nu înţelege e fascism. Atât îl duce capul. Cu certitudine, voi fi un sprijin pentru oricine încearcă să îşi recâştige dreptatea în instanţă pe acuzaţiile mincinoase ale premierului. Oricând mă pot chema ca martor. Le cer scuze încă o dată în numele statului român”, a adăugat Băsescu.

Tot la capitolul decorări, şeful statului a atras atenţia asupra refuzului de a contrasemna decorarea directorului STS, instituţie pe care premierul Ponta încearcă să şi-o subordoneze.

„Am văzut declaraţia legată de refuzul de a contrasemna decorarea directorului STS. A pus-o pe seama accidentului din Apuseni. Minte. Decorarea a fost propusă pe 11 noiembrie 2013, alături de multe decrete de decorare. Este evident că Ponta nu a vrut să contrasemneze acest decret. Nu am făcut nicio intervenţie. Dar să o pună pe seama accidentului din Apuseni care s-a petrecut două luni mai târziu, face parte din modul de a minţi al premierului. Premierul are ca obiectiv să îşi aducă în subordine STS-ul”, a adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne