70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia

19 dintre cei mai importanţi lideri ai lumii s-au reunit în Franţa, la invitaţia preşedintelui Francois Hollande, pentru a lua parte la evenimentele dedicate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia
Petro Poroshenko, Guvernatorul General al Noii Zeelande Jerry Mateparae şi Vladimir Putin la cea de-a 70-a comemorare a Zilei Invaziei, 6 iunie 2014 în Ouistreham, Franţa (Peter Macdiarmid/Getty Images)
Loredana Diacu
06.06.2014

19 dintre cei mai importanţi lideri ai lumii s-au reunit în Franţa, la invitaţia preşedintelui Francois Hollande, pentru a lua parte la evenimentele dedicate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia. Printre invitaţii preşedintelui francez fac parte Barack Obama, Regina Marii Britanii, Regele Olandei, cancelarul Germanei Angela Merkel şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. De asemenea, la ceremonii a fost invitat preşedintele ucrainean ales, Petro Porosenko.

Hollande a prezidat vineri ceremonia dedicată debarcării aliaţilor în Normandia, aducând un "omagiu din partea Naţiunii" celor 20.000 de victime civile şi familiilor franceze "care s-au confruntat cu haosul şi s-au aflat în bătaia gloanţelor" în timpul Bătăliei pentru Normandia, relatează Mediafax.

"Vreau să ştiţi că moştenirea voastră este în mâini bune", le-a declarat la rândul său, Obama, veteranilor prezenţi la ceremonie.

Anterior, preşedintele francez Francois Hollande adusese un omagiu soldaţilor americani, asigurându-i că Franţa nu va uita niciodată ce atorează militarilor şi Statelor Unite.

Festivităţile de astăzi au loc pe fundalul tensiunilor legate de criza din Ucraina şi au oferit prilejul unor întruniri private la vârf. Joi, Francois Hollande a luat cina cu preşedintele american, Barack Obama şi cu secretarul american de stat şi ministrul de Externe de la Paris, după care a avut o întrevedere privată la Palatul Elysee cu omologul său rus, Vladimir Putin iar vineri, Barack Obama, a avut o discuţie privată cu omologul său rus, Vladimir Putin, conform AFP.

"Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au discutat în timpul dineului liderilor. A fost o conversaţie informală, nu o reuniune bilaterală oficială", a caracterizat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american, prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene.

De asemenea, Vladimir Putin a avut discuţii cu Angela Merkel, într-un hotel din Deauville, în Normandia. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert, discuţiile de vineri s-au concentrat "în principal pe măsurile care pot contribui la stabilizarea situaţiei în Ucraina".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor