Operaţiunea „Înaltă Trădare”: Ponta vs Băsescu
alte articole
Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Antena 3, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora mai mulţi membri importanţi din actuala Putere ar fi avut un plan prin care se încerca acuzarea şefului statului de "înaltă trădare", sunt "o prostie".
"E o prostie. După cum ştiţi foarte bine, nu am o relaţie apropiată cu domnul senator Roşca Stănescu. Am avut chiar şi noi anumite conflicte, nu am vorbit cu domnia sa anul ăsta, cred, niciodată. Dincolo de asta, anul trecut am susţinut alături de 90% dintre români că domnul preşedinte Băsescu trebuie să plece din funcţie. Din păcate, nu a plecat şi va pleca anul viitor, că va pleca urât, este alegerea domniei sale", a declarat Victor Ponta.
În opinia premierului, şeful statului nu se poate obişnui cu gândul că de la anul nu va mai ocupa cea mai importantă funcţie din stat.
"Cred că este o persoană care nu se poate obişnui cu gândul că anul viitor nu va mai fi nimic şi va pleca din cea mai importantă funcţie a României cu foarte multe reproşuri din partea românilor, chiar cred că şi cu foarte multă ură şi dispreţ din partea românilor. Eu nu mi-aş dori să fiu în locul domniei sale şi cred că nimeni nu şi-ar dori. Dar cred că merită acest lucru, ca să zic aşa, cu mâna lui şi-a făcut-o", a continuat Ponta.
Premierul a explicat că face eforturi să evite să răspundă acuzaţiilor preşedintelui, motivul fiind că acestea sunt "la un nivel destul de jos, de suburban". "Eu aştept de la preşedintele ţării, cel căruia i se cântă imnul când merge undeva, să aibă un anumit nivel, să păstreze un anumit nivel şi domnia sa nu l-a păstrat. Până la urmă, românii nu aşteaptă nimic de la Traian Băsescu, ei pe mine mă întreabă, şi pe bună dreptate şi în mod legitim, cum va fi anul viitor legat de pensii, cum va fi legat de salarii, de căldură, cum vor fi locuri de muncă. De aceea, cred că este o pierdere de timp să-i răspund".
Acuzaţiile lui Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat luni, la postul B1 Tv, mai multe persoane politice din România de organizarea unui plan pentru acuzarea preşedintelui de înaltă trădare.
Întrebarea dacă "confirmă existenţa unui scenariu de suspendare", şeful statului a replicat: "N-aş spune, pentru că au trecut de vârsta naivităţii, cred că au fost mai puţin sofisticaţi acum, n-au vizat neapărat o suspendare”.
„Roşca Stănescu a devenit dintr-o dată naiv, ca şi cum nu el ar fi lansat minciunile cu traficul de armament pe care l-ar fi făcut fratele meu. El e specializat în diversiuni, mă tem că a fost ajutat de un ministru liberal. Poziţia PNL a fost corectă. Presupunând că ar fi fost adevărate acele documente, candidatul la preşedinţie nu se ocupă de acele aspecte. Dacă erau adevărate, probabil că ar fi trebuit să dau nişte explicaţii. Dar de aşa ceva se ocupa Mihai Voicu, de la PNL. Nu am niciun motiv să suspectez că ar fi fost implicat Crin Antonescu în pregătirea acestei campanii, dar în ceea ce priveşte ministrul Stroe nu am aceleaşi garanţii, dar nu le pot proba.
În acest joc este şi Voiculescu şi Victor Ponta şi Roşca Stănescu. Aduceţi-vă aminte declaraţia lui Ponta care a spus: „Preşedintele a vândut România la Consiliul European”. Stupiditatea unei asemenea afirmaţii e uşor de combătut, nu ştiu cine a cumpărat-o. Declaraţia a fost foarte gravă, se urmărea ajungerea la înfiinţarea unei comisii care judeca preşedintele pentru înaltă trădare, iar preşedintele rămânea suspendat până se pronunţa Înalta Curte. Acesta a fost planul. Şi aici e vinovat şi Victor Ponta. Nu mai ai cum să discuţi cu un asemenea om. Când un prim-ministru plagiator se dedă la asemenea acuzaţii”, a declarat preşedintele, potrivit Realitatea.
Iar acuzaţia de înaltă trădare „este mult mai convenabilă pentru situaţia în care se află ei acum. De ce? Pentru că ea implică un vot cu două treimi în Parlament, care ducea automat la suspendarea preşedintelui şi preşedintele stă suspendat până când se pronunţă ICCJ”, a explicat Băsescu.
Şeful statului a explicat că într-o astfel de situaţie el ar fi fost suspendat tot anul, în timp ce preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ajungea din nou la Palatul Cotroceni.