Ponta: salută constituirea grupului de lucru pentru modificarea legii electorale

Victor Ponta. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
27.03.2012

Victor Ponta, copreşedinte al USL, a salutat marţi, într-o conferinţă de presă, constituirea grupului de lucru parlamentar pentru modificarea legii electorale, subliniind că actualul sistem privind alegerea candidaţilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat trebuie schimbat pentru a nu mai permite accesul parlamentarilor "penali" sau celor care se folosesc de bani să fie aleşi şi ulterior să gireze constituirea unui Guvern.

USL a desemnat şase reprezentanţi în acest grup, trei fiind de la PSD - liderii grupurilor din Senat şi Camera Deputaţilor, Ilie Sârbu şi Mircea Duşa, şi deputatul Valeriu Zgonea.

Mandatul cu care reprezentanţii Opoziţiei vor merge la discuţii se va referi, în principal, la proiectul de lege depus în Parlament în iunie 2011 de senatorul liberal Crin Antonescu, preşedintele PNL, şi deputatul PSD Victor Ponta care priveşte reducerea numărului de parlamentari la 318, alegerea acestora prin vot majoritar dintr-un singur tur, precum şi pierderea mandatului de către parlamentarul traseist politic.

Victor Ponta a precizat că a făcut luni, în numele USL, propunerea privind constituirea comisiei parlamentare de lucru pentru adoptarea unei noi legi electorale privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru că a constatat, "alături de întreaga societate românească, falimentul sistemului electoral actual, un faliment ilustrat de cazurile Boldea, Ridzi, Şerban Mihăilescu şi altele de acest gen".

"Efortul susţinut şi organizat al preşedintelui Traian Băsescu şi al celor din jurul său de a distruge ideea de democraţie parlamentară, partidele politice şi de a promova în Parlament doar persoane şantajabile, corupte, persoane controlate de diverse servicii, de diverse structuri paralele, impune în acest moment o reacţie a celor din Opoziţie. Salut faptul că cei de la Putere au reacţionat la această intenţie, de a găsi împreună un sistem care să ne permită în toamna acestui an în primul rând să recrutăm altfel candidaţii pentru funcţia de deputat şi senator, să-i alegem pe aceştia într-un mod mai bun, mai corect, mai echitabil şi să-i facem pe parlamentari responsabili în faţa celor care îi votează", a argumentat liderul USL.

El a anunţat că, în cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD, s-a decis să se depună în grupul de lucru o propunere prin care să fie asigurat un sistem de rezervă a locurilor care devin vacante în urma desemnării parlamentarilor la conducerea unor instituţii.

"Practic, nu avem un sistem de rezervă aşa cum era la sistemul pe liste. (...) A refuzat Guvernul Boc, acum Guvernul Ungureanu, să organizeze alegeri parţiale pentru ocuparea funcţiilor respective. Semnalul principal pe care vrem să-l dăm şi mandatul colegilor este de a învăţa din lecţiile trecutului, de a înţelege că este esenţial cum selectăm candidaţii pentru funcţia de deputat şi senator şi din aceste criterii să încercăm să scoatem pe cât posibil criteriul banilor. Iată, Boldea, Ridzi, Păsat au ajuns în Parlament prin cheltuirea unor sume importante de bani, pe care, după aceea, au încercat să şi le recupereze fie de la ministerul doamnei Udrea, fie de la ministere prietene sau autorităţi locale", a susţinut Ponta.

În opinia preşedintelui PSD, Parlamentul se confruntă în prezent "cu o uriaşă criză morală". "Mă uit la cei de la PDL cu care ar trebui să lucrăm în Camera Deputaţilor: Roberta Anastase - fraudă la vot, Ioan Oltean - fraudă la fonduri europene, Mircea Toader - protectorul lui Boldea. (...) Cred că toate aceste lucruri ne îndreptăţesc să schimbăm un sistem care i-a permis preşedintelui Traian Băsescu prin corupţie, prin şantaj, prin dosare (...) să-i asigure de fiecare dată o majoritate de conjunctură. Acest sistem trebuie să înceteze", a afirmat preşedintele PSD.

El a menţionat că, din punctul de vedere al PSD şi USL, există toată deschiderea pentru adoptarea unui acord în vederea asigurării unei legi mai bune, mult mai corecte şi mult mai eficiente decât cea actuală.

"Ne-am reafirmat decizia de a participa, de a veni cu propuneri şi de a depune tot efortul necesar pentru ca în 2013 să declanşăm şi să şi finalizăm procesul de revizuire a Constituţiei, astfel încât în 2014 să avem o Constituţie într-adevăr nouă sau îmbunătăţită pentru problemele importante - de la rolul preşedintelui la modul de funcţionare a Parlamentului, la regiunile de dezvoltare la sistemul de reţinere, la toate celelalte lucruri care trebuie modificate", a adăugat liderul PSD.

Liderii grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor s-au reunit marţi pentru a stabili principiile pe baza cărora va fi constituit grupul de lucru privind modificarea legii electorale, hotărându-se ca preşedintele să fie de la PDL, iar vicepreşedintele de la PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor