Cum a ajuns Ponta pe locul 2 în sondaje? Care sunt şansele să devină "candidatul Rusiei" după eliminarea lui CG

Cristian Pîrvulescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
31.03.2025

Victor Ponta îşi joacă în aceste momente cariera politică. Dacă pierde în cursa pentru Cotroceni, este greu de crezut că va mai putea să revină în politica românească. Dacă va câştiga, va prelua în forţă şi PSD-ul şi îl va debarca pe Marcel Ciolacu şi întreaga conducere asociată cu el, a opinat politologul Cristian Pîrvulescu, într-un interviu acordat Epoch Times România.

Reporter: A apărut un sondaj Verifield care îl arată pe Victor Ponta pe locul al doilea, după George Simion. Ce părere aveţi despre acest sondaj?

Cristian Pîrvulescu: Acum ar trebui să spun că cei de la Verifield, până acum, au produs sondaje care au fost în marja de eroare acceptabilă, nu sunt sondaje care să fi fost în vreun fel puse în discuţie de rezultatele alegerilor. Deci el, ca orice sondaj, spune despre o stare de fapt.

De altfel, şi Nicuşor Dan îl publică pe pagina lui de Facebook din această cauză, pentru că, una peste alta, este surprinzător, dar pe de altă parte este semnalul că există în electoratul PSD, aşa cum ştiam, dar şi cum bănuiam, o parte a electoratului care este, ideologic discutând, apropiată de extrema dreaptă. Şi asta pentru că PSD nu a făcut niciodată un exerciţiu ideologic. Nu a încercat să-şi consolideze electoratul din punct de vedere ideologic, a folosit întotdeauna populismul, iar populismul inevitabil duce spre extrema dreaptă.

Întrebarea e cât de liber este acest electorat care a fost identificat şi mai e o problemă. Este problema de ipoteză de prezenţă pe care au făcut-o cei de la instituţiile de cercetare, pentru că rezultatele sunt diferite. Uitaţi-vă că diferenţa dintre Ponta şi Nicuşor Dan este în marja de eroare. Deci, întrebarea e la ce tip de prezenţă este Ponta în faţă şi la un alt tip de prezenţă poate fi Nicuşor în faţă. Cert este că Ponta şi sprijinul pe care îl are – financiar şi mediatic – au reuşit, aparent, să convingă o parte a electoratului.

Asta nu înseamnă că e poza finală. N-a început încă campania, atacurile n-au început, dar vrea să-şi consolideze poziţia şi a făcut tot efortul ca să-şi consolideze poziţia de participant important – financiar şi mediatic.

Reporter: De unde credeţi că vine sprijinul financiar şi mediatic al lui Victor Ponta, pentru că nu are partid parlamentar?

Cristian Pîrvulescu: Nu are partid parlamentar, dar are prieteni care sunt dispuşi să sprijine această candidatură.

Reporter: În ce sferă de influenţă credeţi că sunt prietenii lui Victor Ponta care sprijină această candidatură?

Cristian Pîrvulescu: Mă gândesc că sunt la Belgrad.

Reporter: Vă referiţi la Sebastian Ghiţă. Revenind, a luat Ponta, credeţi, din electoratul lui Crin Antonescu mai mult sau din electoratul lui Călin Georgescu?

Cristian Pîrvulescu: A luat o parte din electoratul lui Călin Georgescu, dar nu foarte mult. Probabil partea cea mai dură, cei care nu-l acceptă pe Simion pentru că nu este suficient de convingător, pentru că, în disperare de cauză, Ponta a reuşit să fie mai extremist decât Simion în declaraţiile sale. Ponta... este totuşi o încercare foarte riscantă. Dacă nu reuşeşte să se impună, e greu de crezut că va mai putea să mai revină în politica românească. Este şi o încercare pe care o transmite tuturor de a prelua în forţă PSD-ul şi de a-l debarca pe Ciolacu şi întreaga conducere asociată lui Ciolacu, evident.

Dar ia mai mult de la PSD, din zona aceea a electoratului care vă spuneam că e relativ liber şi cât se poate de... influenţat de populism, electoratul pe care l-a construit Dragnea. Profită de pe urma construcţiei politice a lui Dragnea. Dragnea a construit un electorat care s-a dus spre AUR şi care acum se poate întoarce frumuşel către Ponta. Dar, încă o dată, cred că e o poză. Problema lui Nicuşor e şi problema lui Ponta. Au finanţări amândoi, dar nu au partid. (...)

Iar în ceea ce priveşte PNL-ul, echipa transilvăneană a PNL-ului, în frunte cu Ilie Bolojan, a boicotat pur şi simplu alegerea lui Nicoale Ciucă, sprijinind candidatura lui Elena Lasconi pentru a depăşi momentul Iohannis din istoria partidului. Vor vedea dacă au greşit sau nu. Părerea mea e că, dacă Crin Antonescu nu intră în turul 2, această guvernare nu mai există. PSD-ul va fi preluat de altcineva – dacă Ponta devine preşedinte, de Ponta –, iar PNL-ul va intra într-o criză gravă. Nu ştiu dacă va supravieţui şi este foarte probabil că se va scinda.

Reporter: Îl vedeţi pe Victor Ponta dispus să facă jocurile Kremlinului?

Cristian Pîrvulescu: Ştiţi cum e? Candidatul Rusiei nu este cunoscut încă. Rusia îşi va da sprijinul la momentul oportun – când va considera că un candidat este pe val şi îl va susţine puternic. Ponta este un candidat care a fost, în general, un politician care a fost favorabil Rusiei. În 2014 este singurul care a fost la Soci din Uniunea Europeană şi a stat la masa cu Xi Jinping. Are o relaţie personală bună cu Erdogan şi aşa mai departe. Nici relaţia cu Viktor Orban nu a fost foarte rea, deşi, în momentul de faţă, se pare că Viktor Orban îl sprijină mai degrabă pe Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor