Ponta: 'Nu vreau să fiu un personaj negativ' (Die Welt)
alte articole
În cursul verii trecute, premierul României, a încercat să îl alunge de la putere pe preşedintele Traian Băsescu. Aceasta i-a adus multe neplăceri în Europa, unii reprezentanţi de la Bruxelles comparând acţiunea lui Ponta cu o lovitură de stat. Duminica trecută, românii au ales cu o majoritate de două treimi coaliţia de partide a socialistului Ponta. Inamicul jurat Băsescu ezită însă să îl însărcineze pe Ponta cu formarea guvernului, scrie cotidianul german Die Welt în ediţia de vineri, în introducerea interviului consemnat cu premierul român.
Die Welt: Se răzbună preşedintele Băsescu pe Dumneavoastră?
Victor Ponta: Nu cred. Plec de la premisa că va respecta rezultatul alegerilor. Nimeni, nici preşedintele, nici eu, nu îşi poate permite o nouă criză politică în România. Plec de la premisa că, încă înainte de Crăciun, vom avea un nou guvern.
Î: Bruxellesul v-a atacat puternic pentru acţiunea Dumneavoastră împotriva lui Băsescu. Vă simţiţi victima familiei conservatoare PPE, din care face parte şi Băsescu?
R: Nu sunt o victimă a PPE, mai ales nu a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Domnia sa nu m-a scutit de critici, însă mi-a tratat ţara deosebit de corect şi de echilibrat.
Î: Se aplică aceasta şi comisarului european pentru justiţie (Viviane) Reding? În vară aţi ajuns personajul negativ al Europei.
R: Nu a fost niciodată intenţia mea să devin aşa ceva. Nu ascund că unele comentarii ale vicepreşedintei Reding m-au supărat. Însă am sentimentul că, de când noi în România am depăşit criza, comentariile politice au încetat.
Î: Trebuie să înţelegem criticile în corelaţie cu Ungaria. Încearcă unii comisari, prin criticile lor, să îşi consolideze propriul profil, cu gândul la cariera lor?
R: Despre planurile de carieră ale unor comisari nu vreau să mă pronunţ. Ceea ce pot însă să spun este următorul lucru: Este greşit să se dorească trasarea unei paralele între mine şi Viktor Orban. Cu Viktor Orban nu am nimic în comun, cu excepţia numelui. Din punct de vedere politic, eu mă aflu la stânga de centru, pe când el aparţine dreptei. Nimic nu îmi stă mai puţin în intenţie decât să atac statutul Băncii Centrale sau să îngrădesc libertatea presei.
Î: Ca şi el, şi Dumneavoastră doriţi însă să modificaţi Constituţia. Vreţi, ca şi Orban, să vă asiguraţi puterea perpetuă?
R: (Râde.) Nu sunt sigur că aş vrea să rămân atât de mult timp la putere...
Î: Cum aşa, nu aveţi decât 40 de ani.
R: Exact, de aceea intenţionez să fac şi multe alte lucruri interesante, nu doar politică. Ideea de a schimba Constituţia o împărtăşesc atât politicienii, cât şi societatea civilă. Desigur, există abordări diverse. Toţi sunt însă convinşi că actuala Constituţie, care a fost adoptată acum 22 de ani, este neclară în multe puncte. Pentru situaţiile de criză îi lipsesc mecanismele de rezolvare. Cu o nouă Constituţie nu mai trebuie să suspendăm vreun preşedinte şi să organizăm referendumuri. În plus, o Constituţie modificată s-ar aplica de-abia din următoarea perioadă electorală.
Î: Mentorul Dumneavoastră politic, fostul premier Adrian Năsatase, se află în închisoare pentru corupţie. Se spune că aţi dori să îl puneţi în libertate?
R: Nu, nici vorbă, nu pot face acest lucru. Nici în parlament nu va schimba nimeni legile.
Î: Nu ar trebui ca şeful guvernului să se distanţeze clar de cineva care a fost condamnat pentru corupţie?
R: Şi de aceea ar trebui să mint? Am respectat deciziile justiţiei. Însă nimeni nu îmi poate pretinde să renunţ la convingerile mele.