Ponta: Noul Guvernator al Deltei nu va fi numit politic; mă voi opune reluării vânătorii în deltă
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că nu va numi un Guvernator al Deltei Dunării pe criterii politice, ci va fi o propunere a instituţiilor implicate, şi a asigurat, despre legea privind vânatul în Deltă, că se opune reluării acestei activităţi într-un spaţiu protejat.
”Pentru că veni vorba de Delta Dunării, vreau să vă anunţ că am avut o discuţie cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi că intenţionez tocmai pentru a nu fi niciun fel de suspiciune de numiri politice în ceea ce priveşte Guvernatorul Deltei Dunării, să formez o comisie ad-hoc cu reprezentanţi ai ONG, cu ai autorităţilor locale, toţi cei implicaţi până la urmă şi această comisie să-mi facă o propunere, oricare va fi propunerea, eu pe acea persoană o voi numi în funcţia de Guvernator, pentru că acolo nu trebuie să existe, chiar dacă este vorba de o funcţie asimilată celei de secretar de stat, dar acolo nu trebuie să existe niciun fel de parti-pris politic. Delta Dunării nu este politică, nu este nici uselistă, nici pedelistă, nici nimic altceva, este una din comorile României şi trebuie s-o păstrăm atât cât putem”, a explicat el.
De asemenea, Ponta a mai spus că nu este de acord cu permiterea vânatului în Deltă, de aceea le-a cerut parlamentarilor Uniunii să nu susţină această prevedere legislativă.
”Nu, nu a trecut, mi-au spus şi mie cei de la ONG-uri (că legea a trecut de Camera Deputaţilor - n.r.), m-am supărat imediat pentru că opinia mea şi decizia politică era de a nu permite vânătoarea în Delta Dunării şi am verificat, nu a trecut acest proiect de Camera Deputaţilor, iar dispoziţia politică către parlamentarii noştri este de a nu vota. Sigur, sunt şi parlamentari în toate partidele – vânători, care probabil că nu sunt foarte disciplinaţi la vot, dar decizia pe care eu o prezint este o decizie clară şi mă voi opune prin toate mijloacele politice şi juridice pe care le am, atât ca preşedinte de partid cât şi ca prim-ministru, reluării vânătorii în deltă”, a completat el.
Deşi Ponta a susţinut că legea nu a trecut de Camera Deputaţilor, comunicatul Parlamentului, remis NewsIn, consemnează că proiectul privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei "Delta Dunării, lege organică, a fost adoptat cu 177 voturi pentru, 62 împotrivă, 20 abţineri.