Ponta: Nici dacă eram eu la Bruxelles, nu ştiu ce lucruri obţineam
alte articole
Premierul Victor Ponta a susţinut, luni, după şedinţa Uniunii, întrebat de lucrurile obţinute de preşedinte la Bruxelles, că nici dacă ar fi participat el la summit, nu ştie "ce lucruri obţinea", apreciind că Traian Băsescu a reuşit să nu se certe nici cu Angela Merkel, nici cu USL.
"Mi-aş fi dorit ca orice pro-european să existe o soluţie la acest summmit, dar ca foarte mulţi alţi prim-miniştrii sau ca preşedintele Parlamentului European dl Schulz, am spus altceva: decât o soluţie proastă, mai bine să nu existe acum o soluţie, să se negocieze în continuare. Eu sunt convins că România prin preşedinte, prin primul ministru, prin miniştrii de resort, prin toate pârghiile care ţin de negociere, trebuie să continue până la următorul summit cel care va fi în ianuarie - februarie, trebuie să continue să-şi găsească aliaţi şi să elimine acele prevederi net dezvantajoase pentru România", a declarat Ponta.
Întrebat ce părere are despre lucurile obţinute de preşedintele Băsescu, el a răspuns: "Condiţiile de acum erau foarte proaste pentru România, erau inacceptabile. Şi e mai bine că nu s-a ajuns la o decizie. Şi a scăpat şi dl Băsescu, să nu trebuiască nici aşa, nici aşa. Nu s-a ajuns la o decizie, nu s-a certat nici cu doamna Merkel, nu s-a certat nici cu noi. A avut noroc".
Premierul a punctat că probabil cei 48 miliarde de euro propuşi de Comisia Europeană nu se vor păstra, apreciind că este importantă suma care se va tăia din bugetul acordat României. "Am spus tot timpul, este o mare diferenţă dacă se taie un miliard sau se taie 10, e foarte mare", a mai adăugat acesta.
Ponta a subliniat că o altă chestiune foarte importantă pentru bugetul ţării noastre este ca prevederile ce erau puse doar pentru România sau care ne dezavantajează să fie scoase, punctând că trebuie început cu unul dintre paragraful ce ţine de absorbţia fondurilor europene. "Începând cu faimosul paragraf 45 legat de absorbţia în 2011, pentru că paragraful se referă la gradul de absorbţie din 2011, ceea ce înseamna să fim pedepsiţi în 2014 - 2020 pentru lipsa de capacitate de până în 2011, fac această precizare pentru toţi pedeliştii care ne ceartă pe la televizor, legătura se făcea cu gradul de absorbţie din 2011, deci cu gradul lor de absorbţie, care, cu excepţia dnei ministru Udrea, restul stăteau prost la gradul de absorbţie", a mai spus Ponta
Ponta a punctat că trebuie că România să îşi găsească aliaţi în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene. "Preşedintele ne-a prezentat ca un mare succes creşterea plăţilor directe, creştere care este prevăzută în tratatul de aderare a României la UE în 2007. E meritul dnului Tăriceanu, al cui o fi, dar nu al lui pentru că nu s-a discutat asta la Bruxelles. Sigur nu putea să se întoarcă chiar cu mâna goală de la Bruxelles, s-a întors şi el cu ce am obţinut în 2007 şi s-a lăudat în 2012. Nu pot să spun, am fost corect şi echilibrat, nici dacă eram eu nu ştiu ce lucruri obţineam, nu obţineam că nu s-a obţinut în acest moment, nu s-a luat nicio decizie, dar spun că trebuie să ne pregătim bine, trebuie să ne căutăm aliaţi, aliaţii pe care îi am eu în familia mea politică, aliaţii pe care îi are dl preşedinte Băsescu", a conchis Ponta.
Premierul a spus că va avea întâlniri cu omologul său din Slovacia şi cel din Austria, menţionând că vor exista discuţii despre bugetul UE.
"Mâine este primul ministru al Slovaciei la Bucureşti, poimâine este primul ministru al Austriei la Bucureşti. Deci doi prim-miniştri, unul din grupul coeziunii – Slovacia, unul din grupul Better spending – Austria. Evident că o să discutăm despre bugetul UE. (...) De aceea spun că dacă ne conjugăm eforturile, dl preşedinte Băsescu cu Germania, eu cu celelate ţări avem şanse mai mari pentru următoare întâlnire", a spus Ponta, după şedinţa USL.