Neînţelegeri între Dobriţoiu şi Fota la Academia Română

Corneliu Dobriţoiu (www.gov.ro)
Epoch Times România
26.11.2012

Un discurs al ministrului apărării, Corneliu Dobriţoiu, a provocat nemulţumirea consilierului prezidenţial Iulian Fota, care l-a acuzat pe liberal că spune numai "minciuni" şi a părăsit sala fără a mai lua cuvântul, la fel ca şi Iulian Chifu.

”În ultimii 20 de ani se vede clar că noi românii avem carenţe grave în ceea ce priveşte cultura de securitate. În spaţiul public, peste 90% din elitele noastre folosesc sintagma intereselor naţionale la singular, ceea ce denotă ori o necunoaştere crasă a acestora, ori necunoaşterea inclusiv a documentului şi a instrumentelor care proiectează, individualizează multitudinea intereselor naţionale ale unui stat”, a declarat ministrul apărării, la conferinţa ”Securitatea naţională în societatea bazată pe cunoaştere. Intelligence, cunoaştere strategică şi decizie”, organizată în Aula Academiei Române.

Aflat în sală întrucât urma să susţină un discurs în partea a II-a a conferinţei, consilierul prezidenţial Iulian Fota l-a sfătuit pe ministru să citească Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

”Ca să răspund direct domnului Fota, interesele statului român la ora actuală, ilustrate în acel document, sunt elementele care sunt stipulate în articolul 1 din Constituţie la care se adaugă şi limba română. Strategia la care face referire domnul Fota (...) 'Pentru o Românie care garantează securitatea şi prosperitatea generaţiilor viitoare', deci avem de-a face cu construcţii analitice care nu ţin cont de realităţile statului, care nu individualizează foarte clar interesele naţionale ale acestui stat într-un anumit moment de dezvoltare”, a replicat Dobriţoiu, adăugând că România se află într-o criză economică, politică şi morală profundă.

”N-o să găsiţi în document elemente obiective strategice, direcţii care să individualizeze calea de urmat pentru a putea implementa această strategie. Nu se înţelege foarte clar care este diferenţa specifică între program de guvernare şi stategie de securitate, având în vedere că cele două documente care sunt elaborate de cei doi poli ai puterii executive din România intră în conflict pe dimensiunea resurselor”, a mai spus Dobriţoiu.

Oficialul a subliniat că programul de guvernare şi strategia de securitate pot intra în conflict în ceea ce priveşte resursele. ”Organismul care poate să deconflictualizeze cele două documente este Parlamentul României, din cauza aceasta inclusiv Strategia este trimisă la Parlament (...) Acest document ar trebui să ofere spaţiu de inspiraţie pentru toate strategiile sectoriale. În momentul în care strategiile noastre de securitate sau apărare sunt elaborate ignorând prevederile legale, prevederile unei legi organice şi anume obligaţia ca acest document să fie elaborat în primele 6 luni ale unui mandat prezidenţial, gândiţi-vă că elaborarea strategiilor sectoriale se dezvoltă fără a avea un cadru coerent de orientare”, a afirmat Corneliu Dobriţoiu.

Mininistrul apărării a mai punctat faptul că la nivel structural instituţia statului ”care ar trebui să întrunească efortul analitic pe care se bazează consensul în cadrul CSAT este vitregită de absenţa unor formule de lucru care sunt prezente în alte structuri pe care noi le-am copiat”. ”Am copiat numai glazura (...) Noi nu avem grupuri de lucru şi comitete de lucru care să reprezinte, să întrunească expertiza instituţiilor prezente la masa principală pentru a face analiză de impact (...) Din cauza aceasta, multe din deciziile CSAT nefundamentându-se pe un efort analitic serios, ele devin documente de sertar, multe dintre ele nu se pot aplica. Tocmai datorită faptului că se eludează impactul financiar al deciziilor care se iau”, a mai afirmat Dobriţoiu care a criticat şi tematica abordată în CSAT, unde se omit teme de relevanţă strategică.

În replică, Iulian Fota l-a rugat pe ministru să nu lovească în instituţii şi a precizat că Strategia a fost trimisă în iunie în Parlament, preşedintele respectându-şi astfel obligaţia.

Iulian Fota l-a provocat pe ministru la o dezbatere publică pe tema Strategiei, după care a părăsit sala.

”Ministrul în această sală a spus foarte multe minciuni. Nu văd de ce le foloseşte, avem suficiente elemente, putem discuta. Întotdeauna a avut cea mai bună deschidere din partea noastră, să discutăm chestiunile profesionale. De ce e nevoie să folosim minciuna şi un tip de ipocrizie pe care eu nu-l mai suport, nu-l mai accept. Vorbesc de atacul la CSAT, vorbesc de lucruri care s-au spus şi care sunt false. Nu ştim, ori dânsul nu cunoaşte bine ce s-a făcut, ori le foloseşte intenţionat. Nu-mi dau seama. Au fost lucruri pe care ministrul le-a făcut şi pe care le-am apreciat, numai că în momentul ăsta este prea multă minciună şi prea multă ipocrizie pe zona de securitate naţională”, a spus Fota, după ce a părăsit sala.

El a fost urmat de ministrul Dobriţoiu, şi de consilierul Iulian Chifu, care nu şi-a mai susţinut discursul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor