Ponta: În România nu se adoptă nicio decizie că te ia DNA-ul

Modul de funcţionare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost criticat de premierul Victor Ponta care a apreciat că instituţia respectivă ar trebui să se ocupe de marea corupţie, dar de fapt nu face nimic.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sediul central. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
19.02.2013

Modul de funcţionare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost criticat de premierul Victor Ponta care a apreciat că instituţia respectivă ar trebui să se ocupe de marea corupţie, dar de fapt nu face nimic. Ponta a mai invocat faptul că directorii care se ocupă de proiectele UE blocate se tem să ia decizii pentru a nu fi chemaţi apoi la DNA.

"Este un lucru extrem de pervers: încerc şi îmi sparg capul cu noul ministru Teodorovici, cu noul şef de la ANRMAP, să găsesc de ce se blochează tot timpul fonduri europene, licitaţii. Am făcut o sută de instituţii, toate controlează. În final, când întreb "Ce faceţi?" - "Nu ştim cum, că dacă dăm, ne ia DNA-ul". Deci, în România nu se ia nicio decizie că te ia DNA-ul. Bun, DNA-ul te ia dacă faci ceva ilegal. Sunt discuţii şi în şedinta de Guvern: "Nu putem să facem". "Păi noi suntem Guvernul, dăm hotărâri..." "Păi da, dar apoi vine DNA-ul...", a declarat Ponta, la Realitatea TV.

Pentru că DNA nu mai are suficienţi procurori, nu se mai poate ocupa de combaterea marii corupţii şi a ajuns să se limiteze la orice şef de filială a unui partid politic de comună.

"E şi o problemă obiectivă, pe care am discutat-o cu secţia de procurori, când m-au invitat: din dorinţa de a acumula totul la DNA - că l-am întrebat pe Morar: "Domnule, cum a ajuns DNA să ancheteze la referendum cine a votat?" şi mi-a explicat un lucru care îmi scăpase din punct de vedere juridic: orice lider politic, şef la filiala PSD, PDL sau PNL din comuna cea mai mică, doar pentru că e membru de partid este anchetat de DNA, ceea ce e o prostie. DNA a fost construit pentru marea corupţie, nu ca să găseşti corupţia şefului de partid de la Dâlga (...) DNA, care a pornit de la ideea că va combate marea corupţie - miniştri, parlamentari, preşedinţi - a ajuns să fie acum o chestie care le face pe toate şi, de fapt, nu mai face nimic, pentru că n-ai cum, cu câteva zeci de procurori, să anchetezi toată România", a precizat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor