Ponta îl susţine pe ministrul Bugetului în conflictul cu "baronii" locali

Premierul român Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
08.03.2013

Premierul Victor Ponta a declarat că îi acordă sprijin politic ministrului Bugetului, Liviu Voinea, în conflictul pe care acesta îl are cu unii "baroni" locali pe tema arieratelor care ar trebui plătite. Chiar dacă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa se va supăra, Ponta a atras atenţia că el este cel care poate decide schimbarea unui ministru din funcţie.

"Arieratele nu sunt ale autorităţilor locale către guvernul central. Autoritatea locală are datorii către prestatorii care au efectuat lucrări, nu trebuie să dea nimic Guvernului. Plata despre care vorbim sunt bani de la guvern către autorităţile locale. De aceea, ministrul Bugetului, care dă banii la autorităţile locale, e normal să spună "eu îţi dau, te rog frumos plăteşte arieratele". Guvernul Boc a tăiat cotele defalcate din TVA, acum, domnul Nicuşor Constantinescu spune să-i dăm înapoi ce i-a luat guvernul Boc", a declarat Ponta, la RTV.

Plata arieratelor a fost solicitată şi de FMI, nu numai de ministrul Voinea, iar Ponta a cerut ca plăţile să fie făcute pentru proiectele care au fost cuprinse în buget.

"Plata datoriilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru FMI, pentru că avem foarte multe firme băgate în faliment şi care au conturile blocate pentru datorii. Ceea ce am schimbat - şi e foarte bine că am schimbat şi Liviu Voinea are tot sprijinul meu şi poate să se supere Nicuşor Constantinescu şi oricine - e că am spus aşa: plătim datoriile pentru acele proiecte care au fost prevăzute în buget. S-au efectuat însă miliarde de lucrări fără bază bugetară, deci ilegal, în felul următor: a fost ministrul sau ministra Dezvoltării în vizită şi a spus "daţi drumul şi faceţi canalizare că vă dăm noi banii cândva". Acum, acei bani trebuie să-i dăm noi. Vă dau un exemplu: o comună pe care a vizitat-o doamna Udrea în Argeş are arierate cât toate comunele din judeţul Argeş", a precizat premierul.

Care e supărarea "baronilor"

O recentă decizie ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, i-a supărat foarte rău pe unii baroni locali din ţară, care au venit la Bucureşti să tranşeze problema personal cu premierul Victor Ponta. Liderii din teritoriu s-au declarat nemulţumiţi după ce au primit o circulară trimisă de şeful de la Buget către Consiliile Judeţene şi primării, prin care li s-a cerut autorităţilor locale să-şi plătească arieratele.

Baronii locali susţin că, dacă vor plăti toate aceste datorii mai vechi către diverse firme, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale, relevă gândul.info.

Dintre toţi, cel mai supărat pe ministrul Liviu Voinea a fost Nicuşor Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene.

"Voinea nu ne poate da nouă ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor aleşi. Nu se poate să ordone nimeni de la Bucureşti, că nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ordone unul şi toţi să execute până jos. Eu nu ştiu cine sunt aceşti deştepţi din Ministerul de Finanţe, care nu ştiu cu ce se mănâncă economia reală de piaţă", a precizat Nicuşor Constantinescu.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene a mai declarat că circulara trimisă către Consiliile Judeţene şi primării de către ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a stârnit nemulţumiri în multe judeţe.

"Domnul Voinea nu este preşedintele preşedinţilor de Consiliu Judeţean şi nici al primarilor. Dumnealui îi fac sugestia să reducă fiscalitatea în România să intre mai mulţi bani la buget pentru a plăti arieratele. Domnii Voinea, Chiţoiu sunt în echipa USL şi dacă nu înţeleg că orizontul de aşteptare este uriaş, cine nu este în stare să facă ce a promis să plece. Nu eşti în stare să dai gol, iei gol şi pleci înfrânt. Asta e viaţa. Nu le cerem demisia, le cerem să revină la cotele defalcate dinaintea guvernării Boc. Dacă nu iau măsuri o să-i schimbăm, ce să facem?", a declarat Nicuşor Constantinescu.

Consiliile judeţene şi primăriile au primit, la sfârşitul lunii februarie, o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să "ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor”.

Doar după plata acestor arierate se vor aloca sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, se mai arată în scrisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor