Ponta ignoră avertismentele lui Băsescu şi menţine prevederile proiectului de buget
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu declarase miercuri că va retrimite la Parlament proiectul Bugetului pe 2014 dacă alocările din buget nu vor fi modificate ţinând cont de finanţările de la UE. Şeful statului a făcut referire la introducerea accizei pe carburanţi, care poate fi substituită uşor cu bani europeni, şi şi-a exprimat dezaprobarea faţă de creşterea cu o mie de miliarde la Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.
Victor Ponta i-a răspuns joi preşedintelui că Guvernul nu are de gând să schimbe prevederile proiectului de buget pe 2014, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant, motivul fiind că au fost negociate cu FMI şi CE, iar preşedintele a semnat acordul cu aceste instituţii deşi putea să nu semneze.
"Este negociat cu partenerii noştri internaţionali tot ceea ce este prevăzut în buget şi, da, tot ceea ce am negociat cu partenerii noştri internaţionali ţinem. Dacă preşedintele Băsescu este împotriva acordurilor noastre cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, avea dreptul să nu semneze acordul. A semnat. Acum, dacă din motive strict populiste se opune...dar, sincer, eu nu cred că se va opune, că nu l-am văzut să mai spună lucruri serioase în ultimul timp", a declarat premierul.
Victor Ponta a subliniat faptul că preşedintele nu are dreptul să intervină în proiectul de buget pentru că nu intră în competenţa lui ci a Guvernului, decizia finală revenind Parlamentului.
"Preşedintele României, conform Constituţiei, nu are niciun drept şi nici nu va avea un asemenea drept de a lucra pe proiectul de buget. I-am dat buget la Administraţia Prezidenţială, are buget destul, să-l cheltuiască cum doreşte anul viitor, restul propunerii aparţine Guvernului şi decizia, Parlamentului. Fondurile europene sunt Programele Operaţionale Sectoriale şi Programul Operaţional Regional, absolut toate blocate până anul trecut şi deblocate şi aflate în acest moment în derulare normală - sunt şi supracontractate, inclusiv la Programul Operaţional Regional, unde contractarea este undeva spre 115-120% faţă de fondurile alocate - începem Programul 2014-2020, unde de asemenea avem finanţate atât infrastructura, mediul, resurse umane. Deci, fondurile europene au nevoie din bugetul de stat de partea de cofinanţare, care este asigurată în totalitate prin proiectul de buget", a explicat Ponta.
Premierul a adăugat că nu ştie însă despre ce sume de bani în plus este vorba în buget, ţinând cont de faptul că în acest an au fost achitate arierate, adăugând că probabil şeful statului nu va bloca creşterile de pensii şi de salarii pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi şi nici creşterea salariului minim.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 Tv, că va trimite înapoi bugetul dacă se păstrează creşterea accizei la benzină şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la ministerul lui Dragnea. Acesta a criticat modul în care s-au prioritizat proiectele şi a fost alocată finanţarea europeană. Foarte mulţi bani sunt direcţionaţi spre ministerul lui Dragnea pentru a finanţa proiecte care sunt deja finanţate cu bani europeni, a explicat preşedintele.
"Eu voi trimite bugetul înapoi dacă rămâne aşa. Am văzut la ministerul domnului Dragnea că este o creştere a bugetului. Haideţi să vedeţi unde merge creşterea asta: regenerare urbană, programe de regenerare urbană a municipiilor şi oraşelor, cresc transferurile către teritoriu de la 24 de milioane, anul acesta, la 200 de milioane, la modernizarea statului românesc cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane şi la infrastructură de nivel judeţean cresc alocările de la 77 de milioane, la 500 de milioane. Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miliarde pentru administraţiile locale. Dar în ce condiţii? În condiţiile în care toate acestea sunt finanţate şi cu bani europeni. În acest moment avem necheltuite vreo 3 miliarde de euro.
"De la 1 ianuarie intrăm pe exerciţiul bugetar următor al UE. Deci, putem aloca bani începând cu 1 ianuarie nu numai cele trei miliarde, dar mai avem şi 7 miliarde alocate pentru astfel de programe în bugetul următor. În loc să utilizăm banii europeni, dăm bani direct şi sunt banii din creşterea de la benzină. Dacă nu vor renunţa la creşterea cu şapte cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani care pot fi uşor substituiţi cu bani europeni le trimit bugetul înapoi, pentru că aceştia sunt bani furaţi din banii tuturor, pentru ca să asigure bani de campanie, cu licitaţii, cu atribuiri directe", a conchis Băsescu.", a declarat şeful statului.