Ponta: Este posibil ca la vară creditorii internaţionali să refuze să încheie un nou acord

Conferinţă de presă la Palatul Victoria. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Ana Petrescu
28.01.2013

Întrebat de un reporter Epoch Times care ar putea fi consecinţele pentru ţara noastră în cazul în care România nu va respecta angajamentele făcute cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), premierul Victor Ponta a răspuns că este posibil ca, la vară, creditorii internaţionali să refuze să încheie un nou acord.

Afirmaţia vine în contextul în care primul ministru a anunţat luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, de la Palatul Victoria, că a solicitat o extensie de două luni a acordului.

„Nu, nu se mai poate cere o nouă extensie. Se poate constata că nu am îndeplinit condiţiile din actualul acord şi nu putem avea un nou acord. Aceasta este consecinţa şi eu îmi doresc să nu fie aşa şi tot ceea ce am negociat consider că este posibil. Nu poţi să vorbeşti despre un nou acord până nu-l termini pe cel vechi. Da, este foarte corect din punctul acesta de vedere, dar este valabil la orice fel de acord”, a explicat Victor Ponta, pentru Epoch Times.

Data la care ar fi trebuit să se încheie acordul cu FMI este 31 martie, însă, în urma discuţiilor cu creditorii internaţionali, Executivul a obţinut o extensie pentru luna iunie.

Premierul Victor Ponta confirmase încă de vineri faptul că a cerut Fondului Monetar Internaţional extinderea cu două luni a actualului acord, precizând că a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz.

"Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale şi pentru a nu mai face totul în grabă, ca la Oltchim. Se finalizează listarea Transgaz, se avansează procedura de restructurare la Oltchim, e posibil să avem discuţii pentru o nouă licitaţie, se începe procedura pentru CFR Marfă. Decizia aparţine celor de la FMI. Dacă finalizăm cu bine acest acord, începem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv", a declarat Ponta.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercurea trecută că nu crede că România va putea încheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, având în vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

Ponta: Doar CSM trebuie să facă numirile la Parchet şi DNA, prin concurs. Regula trebuie pusă în Constituţie, în această primăvară

Premierul Victor Ponta a declarat luni, pentru Epoch Times, că numirile pentru şefia DNA şi a Parchetului General trebuie făcute exclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin concurs, fără a mai fi implicaţi în acest proces ministrul Justiţiei şi Preşedinţia. Şeful Executivului a precizat că această prevedere trebuie introdusă în Constituţie.

„Nu, eu sunt de părere că trebuie să modificăm Constituţia, după aceea şi legea, în aşa fel încât numirile de procurori şefi şi procurori generali să fie făcute doar prin concurs şi doar de CSM, fără ministrul Justiţiei, fără preşedintele României. Asta este opţiunea mea pe care nu mi-am schimbat-o din 2004 încoace. De fapt în 2004 legea aşa şi spunea, legea cu care am încheiat capitolul 24 „Justiţie şi Afaceri Interne”. Că după aia, în 2005, dintr-un interes pur politic de control asupra procurorilor, doamna Macovei a schimbat legea şi faptul că i-a convins pe cei de la Bruxelles că este mai bine să-şi controleze ministrul, nu s-a gândit că în 2013 o să fie alt ministru. Foarte rău. Când schimbi legi gândeşte-te foarte bine la ce este în lege, nu la ce este bine pentru tine”, a afirmat Victor Ponta, pentru Epoch Times.

Întrebat de un reporter Epoch Times de ce nu a fost schimbată până acum această lege, şeful Executivului a precizat că momentan acest lucru nu este posibil deoarece „suntem exact în mijlocul procedurii de numire a noilor procurori”.

“Pentru că suntem exact în mijlocul procedurii de numire a noilor procurori. Pentru viitor, dacă punem în Constituţie foarte clar, eu susţin această idee. Nu putem să schimbăm pentru că se schimbă ministrul Justiţiei. Când e Macovei punem că pune ministru, când nu este Macovei, nu pune ministrul. Suntem totuşi ridicoli, să schimbăm de fiecare dată legea în funcţie de cine este ministru. Ministrul Justiţiei se poate schimba de o sută de ori într-un an. Nu asta este ideea. Ideea este să ai o regulă clară pe care o respectă toată lumea şi regula trebuie pusă în Constituţie, în această primăvară şi repet, opţiunea mea este de a avea procurorii şefi ca şi şefii de instanţă, de altfel numiţi doar de CSM”, a argumentat, pentru Epoch Times, premierul Ponta.

La începutul săptămânii trecute, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru a declarat că va începe o nouă procedură de selectare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror şef al DNA şi Procurorului General al României.

Pivniceru a mai adăugat că, în opinia sa, „premierul ar trebui să numească cele două conduceri” şi că are „două nume” pe care le va dezvălui după ce se va încheia procesul de selecţie.

„Am două nume, dar le voi spune la sfârşitul procedurii de selecţie. Ipotetic, am putea avea în luna mai doi şefi la DNA şi la Parchetul General. Eu sunt de părere că premierul ar trebui să numească cele două conduceri”, a mai declarat Mona Pivniceru.

Şi preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni, că selectarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA ar trebui să fie făcută de către CSM, pentru a debloca impasul în desemnarea acestora, iar rezultatul ar trebui acceptat fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.

Şeful statului a precizat că aceasta ar putea fi o soluţie prin care să fie păstrată neutralitatea CSM şi care să elimine speculaţiile cu privire la politizarea şi lipsa de transparenţă a procedurilor de numire pentru cele două funcţii.

"Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în Consiliul Superior şi noi să ne angajăm să respectam recomandările", a explicat Traian Basescu.

Pe 18 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor