Ponta, după întrevederea cu Herman van Rompuy: În România situaţia politică şi economică este acum stabilă şi predictibilă

Premierul, Victor Ponta, a declarat, joi, după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy la Palatul Victoria, că “în România situaţia politică şi economică este acum stabilă şi predictibilă”.
Palatul Victoria, întâlnire Victor Ponta, premierul României cu Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Europei (Epoch Times România)
Ana Petrescu
26.04.2013

Premierul, Victor Ponta, a declarat, joi, după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy la Palatul Victoria, că “în România situaţia politică şi economică este acum stabilă şi predictibilă”.

„Mă bucur că în România situaţia politică şi economică este acum stabilă şi predictibilă şi am apreciat rolul important pe care preşedintele van Rompuy, preşedintele Barroso şi preşedintele Schultz l-au jucat în găsirea soluţiilor politice pentru această stabilitate de care România avea nevoie. Efectele benefice ale acestei situaţii stabile şi predictibile se văd în zona economică şi în zona investiţiilor”, a afirmat, în conferinţa de presă de la Guvern, primul-ministru.

Totodată, Victor Ponta a subliniat faptul că România şi-a respectat angajamentele pe care şi le-a asumat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, adăugând că Guvernul va depune eforturi în perioada următoare pe dezvoltarea sectorului energetic şi pe agricultură, “principalele motoare de creştere” economică în România.

“România şi-a respectat şi îşi respectă angajamentele de disciplină bugetară luate în faţa Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional, dar, la fel de important, începe să dovedească şi o creştere economică de care are absolută nevoie, precum şi creare de locuri de muncă. Şi cred că aceasta va fi adevărata provocare pentru Uniunea Europeană: disciplină bugetară, alături de creştere economică şi locuri de muncă.

Este o îmbunătăţire importantă în ceea ce priveşte deblocarea programelor europene finanţate din Fondurile de Coeziune, dar noi îmbunătăţiri şi proceduri mult mai bune trebuie în continuare găsite. Şi, de asemenea, este nevoie de o mai bună pregătire a României pentru perioada 2014-2020.

Aş vrea să mă refer doar la ideea excelentă a preşedintelui Van Rompuy de a organiza Consilii Europene sectoriale pe teme importante. Energia va face obiectul viitorului Consiliul European din luna mai, iar pentru România energia, alături de agricultură, reprezintă principalele motoare de dezvoltare”, a explicat Ponta.

Şeful Executivului a accentuat importanţa cooperării României cu Uniunea Europeană, precizând că această colaborare este esenţială pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti şi implicit a economiei UE.

“În cadrul acestui Consiliu, România va avea o poziţie foarte bine structurată privind dezvoltarea resurselor energetice şi rolul pe care această regiune poate sa îl joace în dezvoltarea Europei. Iar cooperarea europeană în domeniul energiei va ajuta şi la rezultate îmbunătăţite în ceea ce priveşte competitivitatea economiei româneşti şi a economiei Uniunii Europene. În acest an şi în anii care urmează, Guvernul României se va concentra pe aceste elemente fundamentale de dezvoltare economică şi o politică coordonată la nivel european va fi extrem, extrem de utilă”, a completat Victor Ponta.

Premierul şi-a încheiat discursul glumind: "Ultima dată când dl preşedinte Van Rompuy a fost la Bucureşti, în câteva zile guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură. L-am asigurat ca în săptămână viitoare, fiind vacanţă, nu voi merge la Parlament. Şi data viitoare când va veni la Bucureşti va găsi stabilitate şi asta e un lucru important".

Herman van Rompuy: Sunt încurajat de evoluţiile pozitive în cooperarea dintre forţele politice din România

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat joi, în conferinţa de presă ce a avut loc după întâlnirea sa cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria, că este „încurajat de evoluţiile pozitive în cooperarea dintre forţele politice din România”.

“Întâlnirea de astăzi (joi, 25 aprilie 2013 – n.r.) ne-a oferit oportunitatea să discutăm un număr de chestiuni curente rămase de discutat de la ultima întâlnire a noastră, în februarie, la Bruxelles. După întâlnirea cu preşedintele cât şi cu premierul României, pot spune că sunt încurajat de evoluţiile pozitive în cooperarea dintre forţele politice din România. Sunt convins că această atitudine constructivă va fi în beneficiul tuturor cetăţenilor români deoarece în momente dificile, este înţelept să combatem provocările împreună aşa cum procedăm şi la nivel european”, a afirmat preşedintele Consiliului European.

Oficialul european a precizat că în cadrul întrevederii pe care a avut-o Victor Ponta acesta l-a informat în legătură cu reforma constituţională ce va avea loc în acest an, încurajându-l pe premierul român să respecte “valorile fundamentale precum statul de drept , separarea puterilor şi asigurarea unui consens larg în societate”.

“Premierul Victor Ponta m-a informat cu privire la reforma constituţională care are loc în ţară, un efort important mai ales prin prisma recomandărilor specifice făcute de Comisia Europeană în iulie, anul trecut. L-am încurajat să continue acest proces, respectând valorile fundamentale precum: respectarea statului de drept şi a separării puterilor şi asigurarea unui consens larg în societate”, a adăugat Herman van Rompuy.

Preşedintele Consiliului European a menţionat că în cadrul discuţiilor cu premierul Ponta au fost abordate şi subiecte economice importante. Astfel, Herman van Rompuy i-a recomandat şefului Guvernului României să întreprindă “treptat dar hotărât paşi spre realizarea unei uniuni economice şi monetare viabile”.

“Am abordat subiecte economice importante. În vremuri de criză economică, trebuie să acţionăm pe termen scurt pentru îmbunătăţirea perspectivelor pe termen lung. În acest context, am discutat şi despre îmbunătăţirea pe mai departe a capacităţii de absorbţie a României pentru a utiliza mai bine fondurile europene disponibile. Acest lucru ar putea impulsiona mai mult economia românească, creşterea economică şi a face diferenţa pentru mulţi cetăţeni.

Am discutat şi despre necesitatea de a întreprinde treptat dar hotărât paşi spre realizarea unei uniuni economice şi monetare viabile. Cel mai important este progresul ce trebuie realizat în vederea realizării unei uniuni bancare pentru a ajuta la restabilirea condiţiilor normale de creditare a economiei noastre, acest lucru fiind indispensabil pentru consolidarea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă pe baze solide. România alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda euro, sunt bine venite să participe la mecanismul unic de supraveghere pentru bănci”, a declarat Herman van Rompuy.

Şeful Consiliului European a mai adăugat că România a înregistrat “progrese în ceea ce priveşte criteriile de convergenţă”, dar eforturile principalilor decidenţi politici trebuie să continue pentru ca ţara noastră “să îndeplinească toate condiţiile de aderare la zona euro”.

“Uniunea bancară va stabili nu numai reguli clare pentru combaterea crizei în viitor dar va conduce şi la un sector financiar mai stabil. În ceea ce priveşte aspiraţiile României de a adopta moneda euro, împărtăşim punctul de vedere conform căruia este important pentru ţara dumneavoastră să fie cât mai aproape de evoluţiile din zona euro pentru a fi bine pregătită pentru aderarea la ea. Aţi făcut progrese în ceea ce priveşte criteriile de convergenţă, în acest sens, îl încurajez pe Primul ministru să continue aceste eforturi pentru a întruni toate condiţiile de aderare la zona euro”, a argumentat preşedintele Consiliului European.

Nu în ultimul rând, Herman van Rompuy a mai declarat că în cadrul convorbirilor cu premierul Ponta a fost adus în discuţie şi Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc în acest an în Lituania, unde a apreciat demersurile României în susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova “şi în vederea găsirii unei soluţii negociabile şi viabile la conflictul transnistrean”.

„De asemenea, am discutat şi despre vecinătatea estică a Uniunii. Summit-ul Parteneriatului Estic va avea loc în Lituania, în cursul acestui an, va fi un important moment mai ales legat de acele ţări partenere din Est pe care sperăm să le putem ajuta să-şi finalizeze negocierile cu privire la acordul de asociere cu UE. În acest sens, apreciez mai ales sprijinirea de către România a eforturilor şi aspiraţiilor Republicii Moldova şi în vederea găsirii unei soluţii negociabile şi viabile la conflictul transnistrean”, a precizat în încheierea discursului său Herman van Rompuy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor