Ponta: Băsescu vrea să ţină în funcţii generalii numiţi de el
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu doreşte să menţină în funcţii generalii numiţi de el şi se opune schimbării, a apreciat premierul Victor Ponta care s-a referit la declaraţiile făcute joi de şeful statului.
"Cred că reacţia preşedintelui Băsescu e o reacţie personală, sunt generalii numiţi de domnia sa, înaintaţi în grad conform prevederilor constituţionale, şi ar vrea să rămână cât mai mult timp în aceste grade şi funcţii. Şi în aceste situaţii – şi o să mai avem multe situaţii de acum încolo – preşedintele Băsescu de fapt se opune schimbării. "Nu trebuie să schimbaţi Constituţia, trebuie să rămână cum a fost pe vremea preşedintelui Băsescu". Nu trebuie să schimbăm generalii, trebuie să rămână generalii puşi de preşedintele Băsescu. Nu trebuie să schimbăm la Curtea Constituţională, nu trebuie să facem nimic. Pot să înţeleg uman că după ce nouă ani ai condus o ţară şi un sistem politic nu vrei să schimbi nimic. Dar până la urmă USL, domnul Antonescu, eu, am fost votaţi tocmai pentru ca să facem schimbare şi o s-o facem", a declarat Ponta, la TVR.
Premierul a precizat că armata are suficienţi generali şi că nu ar fi mari probleme dacă unii dintre ei s-ar pensiona, în schimb sunt dificultăţi din cauza echipamentelor învechite.
"Problema nu e că nu avem destui generali, avem destui generali. Noi nu prea mai avem... nu că soldaţi, că avem militari cu contract, cu carieră, care îşi fac foarte bine meseria. Noi nu avem de foarte mulţi ani, e prima dată anul acesta după vreo opt ani de zile când bugetul apărării e mai mare decât anul precedent, deci noi nu mai avem echipament atât cât ar trebui, nu se pregătesc militarii noştri, asta e problema armatei române. Că pleacă zece generali sau 15...vin alţi generali sau alţi colonei, nu asta...", a mai afirmat Ponta.
Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care se stabileşte că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.
"Eu sper că această lege să nu mai plece din Parlament niciodată. Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie", a precizat Băsescu.