Ponta anunţa înainte de alegeri că, dacă ar pierde, şi-ar da demisia

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Înfrânt de Klaus Iohannis în cursa pentru funcţia de preşedinte, premierul Victor Ponta şi-a recunoscut eşecul în seara de duminică, însă, a declarat răspicat că nu vrea să demisioneze din funcţia de premier.

”Eu nu am ajuns premier de capul meu, aşa. Eu am ajuns prim-ministru sprijinit de oameni, de forţe politice şi, dacă, la un moment dat, peste doi ani, acele forţe politice care m-au susţinut îmi vor cere, nu voi ezita să fac pasul înapoi, dar nu mi s-a cerut acest lucru. Resping categoric că-mi dau demisia atâta timp cât nimeni dintre colegii mei nu mi-a cerut acest lucru”, a afirmat duminică Victor Ponta.

Dar, pe 28 octombrie, înaintea alegerilor prezidenţiale, atunci când înfrângerea părea distantă, sau improbabilă, Ponta a declarat că se va retrage de la şefia partidului dacă va pierde alegerile.

”Dacă nu câştigaţi alegerile, vă puneţi pe masă mandatul de preşedinte al PSD?

Categoric DA!”, afirmat răspicat Ponta.

Varianta unei retrageri, în cazul unui eşec la alegerile prezidenţiale, a fost asumată public şi de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care s-a declarat solidar cu Victor Ponta.

”Eu voi rămâne cu Victor Ponta şi, dacă, Doamne fereşte!, ceea ce nu cred, va pierde alegerile - nici el nu ştie, acum află şi el, dacă se uită la emisiune - o spun tuturor ca să ştie şi oricine din partid că eu nu aştept ca, dacă Victor Ponta pierde alegerile, eu să îi iau locul. Nu. Dacă el pierde, înseamnă că e şi eşecul meu”, a afirmat Dragnea, pe 10 noiembrie.

Până acum, ambii lideri ai PSD au evitat să respecte angajamentele făcute înaintea alegerilor, însă, unii dintre colegii lor de partid nu sunt de acord cu cei doi.

Primarul sectorului 3 al capitalei, membrul PSD Robert Negoiţă, a susţinut că grupul său parlamentar ar trebuie să-i dea ocazia echipei lui Iohannis să vină la guvernare, adăugând că va supune aceste lucruri la vot, în şedinţa partidului.

În acelaşi timp, Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD, i-a solicitat lui Dragnea să ”facă un pas în spate, pentru că această campanie a fost pierdută din cauza domniei sale”.

De asemenea, demisia premierului Victor Ponta este solicitată şi de către mai mulţi lideri ai fostei opoziţii, precum Ludovic Orban, Vasile Blaga şi Monica Macovei.