Ponta a decis: Kovesi va fi desemnată şefă la DNA
alte articole
Dacă în urmă cu două zile Ponta a lăsat să se înţeleagă că s-ar putea să o desemneze pe Codruţa Kovesi drept şefă la DNA, marţi premierul a anunţat că a luat această decizie. Anunţul a fost făcut după participarea la festivităţile de Ziua Jandarmeriei, când a fost întrebat de jurnalişti dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul a fost: "Da".
La ora 11, Ponta este aşteptat la şedinţa secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde se va discuta despre nominalizările pentru conducerea Parchetului General şi a DNA. Ulterior, va avea loc o discuţie între ministerul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, şi preşedintele Traian Băsescu. La sediul CSM s-au strâns marţi dimineaţa mai multe persoane care protestează faţă de posibila nominalizare a Codruţei Kovesi la conducerea DNA.
Magistraţii cer neimplicarea politicienilor
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a cerut să se aibă în vedere că "orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine", va afecta România.
"AMR solicită preşedintelui României şi primului ministru revenirea asupra declaraţiilor de intenţie în ceea ce priveşte procedura de numire în funcţiile de conducere la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine, dincolo de orice închipuire, raportat şi la timpurile pe care avem pretenţia că le trăim, nu face decât să genereze, pe plan intern, un dezechilibru între puterile statului şi un blocaj instituţional, iar în plan internaţional va condamna – pentru totdeauna – România la o lipsă de respect şi de recunoaştere a sa ca stat de drept", se menţionează într-un mesaj al AMR.
Desemnarea Codruţei Kovesi, fost procuror general, în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, ar putea duce la ruperea USL, a anunţat luni preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal nu este de acord cu numirea lui Kovesi, considerată "omul lui Băsescu" şi a subliniat în repetate rânduri acest lucru, însă premierul Ponta a precizat că nu exclude varianta aceasta.
Dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, Antonescu a declarat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.
"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.
Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".
"Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continuă să o ducem aşa", a precizat Antonescu, care s-a pronunţat împotriva compromisurilor făcute în favoarea lui Băsescu.
Antonescu a invocat diverse persoane care se vor manifesta împotriva numirii lui Kovesi şi vor dori să ştie ce se va întâmpla cu USL.
"Unii oameni vin şi spun "aa, aşa dezacord din gură..." Ce să facem, să rupem USL care înseamnă ceea ce înseamnă în acest moment? Poate e şi asta o variantă. Am serioase îndoieli, am serioase îndoieli însă şi o spun că un om care nici personal şi nici pentru partidul său nu a căutat beneficiile guvernării (...) Eu nu sunt om care să mă cert pe crâmpeie de putere, şi pe crâmpeie de buget, eu mă bat cu oricine dacă e nevoie, chiar şi cu colegii mei de partid, chiar şi cu premierul Victor Ponta, pe lucruri mari, pe lucruri de principiu, pe lucruri fundamentale, pe direcţiile acestei ţări", a declarat preşedintele PNL.
Antonescu nu a ratat ocazia de a-l critica din nou pe şeful statului: "Băsescu, ca agresor al sistemului democratic din România, vreme de opt anişori zi de zi, nu mai poate fi un partener nicio secundă de compromis – în sensul curent, în sensul bun, în sensul democratic".
Demararea unor negocieri pe tema numirilor în funcţiile de procuror general şi şef al DNA ar însemna o politizare a justiţiei, în opinia şefului liberalilor.
"Dar asta numai dacă intrăm în negociere. În momentul în care intrăm în negociere, facem de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut şi noi, şi ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, şi anume: politizăm justiţia. Negociere între doi factori politici, acceptarea terenului şi regulilor pe care Traian Băsescu spune "nu, trebuie să propuneţi măcar jumătate să fiu de acord, să fie omul meu, că altfel nu semnez", asta este direct politizarea justiţiei, chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-şi tragă jumătate din parchete în sfera sa de influenţă politică, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta, dar intrarea într-o asemenea zonă asta înseamnă", a precizat preşedintele PNL.
Ulterior, Antonescu a revenit şi a declarat că nu se pune problema ruperii USL din cauza numirilor de noi procurori.