Ce "compromis" ar fi făcut Băsescu în privinţa lui Daniel Morar

Rocada de funcţii dintre Daniel Morar şi Codruţa Kovesi pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA a dat mari bătăi de cap politicienilor, iar cei din USL au dorit să evite cu orice chip ca cei doi, susţinuţi de preşedintele Băsescu, să mai ocupe aceste posturi. Numirea lui Morar ca judecător la Curtea Constituţională nu a liniştit apele deloc, iar perspectiva ca în funcţia de şef al DNA să fie desemnată Codruţa Kovesi a dus chiar la discuţii despre ruperea alianţei USL.
Daniel Morar, fost procuror general la DNA (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
02.04.2013

Rocada de funcţii dintre Daniel Morar şi Codruţa Kovesi pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA a dat mari bătăi de cap politicienilor, iar cei din USL au dorit să evite cu orice chip ca cei doi, susţinuţi de preşedintele Băsescu, să mai ocupe aceste posturi. Numirea lui Morar ca judecător la Curtea Constituţională nu a liniştit apele deloc, iar perspectiva ca în funcţia de şef al DNA să fie desemnată Codruţa Kovesi a dus chiar la discuţii despre ruperea alianţei USL.

Chiar dacă şeful statului a fost cel care a semnat pentru trimiterea lui Morar la Curtea Constituţională, Ponta a apreciat că Băsescu nu este "foarte fericit" de această decizie pentru că nu a reuşit să-l impună în funcţia de procuror general. În opinia premierului, a fost vorba despre un compromis făcut de preşedinte, după ce a înţeles că nu sunt şanse pentru ca Morar să fie procuror general.

"(...) cedează şi domnul Băsescu, să ştiţi! Că nu cred că e foarte fericit că nu e domnul Morar procuror general. Asta e! A făcut şi domnul Băsescu un compromis. În mod sigur nu l-aş fi propus pe Daniel Morar procuror general. Îi reproşez acţiunea din vară împotriva celor care au votat la referendum şi, da, cred că gestul preşedintelui de a-l numi la Curtea Constituţională a fost o înţelegere a faptului că nu l-aş numi niciodată şi a faptului că altfel rămâneam blocaţi practic cu numirile", a precizat Ponta.

Chiar dacă au existat neînţelegeri între cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, premierul a apreciat că se va putea trece peste acestea, fără ca Uniunea să aibă de suferit. Liderul PNL a transmis şi el că nu există niciun un pericol de rupere a alianţei, după ce anterior afirmase că există această posibilitate, iar mărul discordiei este numirea Codruţei Kovesi ca şefă la DNA.

"Aflând, luând act de faptul că din nou transmiteţi ştiri năprasnice despre ruperea USL, despre tensiuni îngrozitoare pe care se vede că nu le mai suportaţi, am ieşit să vă spun că sunt înăuntru cu premierul, cu domnul Pârvulescu, cu domnul Zgonea şi discutăm foarte liniştiţi despre lucrările forumului constituţional, despre calendar, despre modalitatea în care putem să ajutăm această dezbatere publică pe subiectul Constituţiei care se va prelungi până undeva la jumătatea lunii mai. Nu sunt în discuţie teme politice de felul relaţiilor din USL, nu se discută despre procurori, nu se discută şi nu se rupe nimic. Această întâlnire era programată împreună cu premierul şi cu domnul Pârvulescu de acum o săptămână şi o desfăşurăm în modul cel mai liniştit", a declarat Antonescu luni seară.

Care a fost semnalul lui Antonescu de rupere a USL

Desemnarea Codruţei Kovesi, fost procuror general, în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, ar putea duce la ruperea USL, a anunţat anterior preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal nu este de acord cu numirea lui Kovesi, considerată "omul lui Băsescu" şi a subliniat în repetate rânduri acest lucru, însă premierul Ponta a precizat că nu exclude varianta aceasta.

Dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, Antonescu a declarat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.

Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

"Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continuă să o ducem aşa", a precizat Antonescu, care s-a pronunţat împotriva compromisurilor făcute în favoarea lui Băsescu.

Antonescu a invocat diverse persoane care se vor manifesta împotriva numirii lui Kovesi şi vor dori să ştie ce se va întâmpla cu USL. Demararea unor negocieri pe tema numirilor în funcţiile de procuror general şi şef al DNA ar însemna o politizare a justiţiei, în opinia şefului liberalilor.

După ce liderul liberal Crin Antonescu a anunţat că s-ar putea pune problema ruperii alianţei USL, dacă va fi numită Codruţa Kovesi la şefia DNA, preşedintele PSD Victor Ponta a precizat că nu a pus niciodată această problemă.

"Eu nu am pus niciodată problema ruperii USL. Şi nu o să pună niciodată cineva din PSD. Noi suntem nişte parteneri foarte serioşi", a declarat Ponta.

După ce a fost solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţiile lui Antonescu, Ponta a replicat: "Mă întrebaţi pe mine? Eu nu ştiu aceste lucruri şi nu vorbesc în numele PNL. Vorbesc în numele PSD. Noi nu vom pune niciodată şi nu am pus niciodată problema ruperii.. noi nici n-am prea mai fost în alianţe ca să le rupem. E prima alianţă importantă în care suntem şi ne ţinem de cuvânt până la capăt".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor