Ponta: 80% din persoanele despăgubite pentru imobile naţionalizate nu mai sunt în ţară
alte articole
Aproximativ 80% din persoanele care au revendicat proprietăţi naţionalizate şi au primit despăgubiri din partea statului nu mai locuiesc în România, iar cei mai mulţi sunt cumpărători de drepturi litigioase, a declarat premierul Victor Ponta, la RTV.
Statul român a achitat deja de cinci miliarde de euro drept despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate şi mai are de achitat încă opt miliarde de euro.
Persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naţionalizate vor fi obligate să achite un impozit pe diferenţa dintre suma plătită pentru acele drepturi şi cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.
"Trebuie să restituim în natură ce se mai poate, să verificăm corectitudinea cererilor, să eşalonăm această plată şi mai ales să facem o distincţie clară între moştenitorii direcţi şi cei care au cumpărat drepturi litigioase, adică cei care nu au nicio legătură, de niciun fel, cu moştenirea respectivă, ci doar au cumpărat dreptul de a solicita de la stat restituiri. Ceea ce am spus este ce deja avem în lucru, şi anume restituiri în natură acolo unde se pot face, verificarea dosarelor, eşalonarea plăţilor şi modul de impozitare a drepturilor litigioase", a precizat Ponta.
Efectuarea plăţilor se va face în mod eşalonat, pentru că nu există fonduri suficiente să se plătească totul integral.
"Nimeni nu poate contesta acum faptul că noi şi generaţiile noastre plătim ceea ce au confiscat generaţiile bunicilor noştri. Înţeleg şi respect dreptul de proprietate, chiar dacă, sigur, doar România este singura ţară care a restituit în totalitate. Acum, însă, ideea e următoarea: cesiunea de drepturi litigioase este o operaţiune, dacă vreţi, comercială. Nu are nicio legătură avocatul care a cumpărat drepturi litigioase cu urmaşul de drept al celuia căruia comuniştii, în ’46, i-au luat ceva. Şi atunci, fiind o operaţiune cu scop comercial - eu o gândesc, cu mintea juridică şi economică -, trebuie impozitată. E un profit, nu e un drept, e un profit", a declarat Ponta.