Care este soluţia găsită de Guvern pentru plata despăgubirilor pentru casele naţionalizate

Blocuri
Blocuri (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
28.12.2012

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate de comunişti sau urmaşii acestora vor mai avea de aşteptat până vor intra cu toţii în posesia despăgubirilor plătite pentru imobilele confiscate de stat înainte de 1989. Premierul Ponta a estimat că este vorba despre o perioadă lungă de timp până când fiecare persoană va primi suma corectă.

Ponta a dat asigurări că nu va aplica plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru casele naţionalizate, propusă de Guvernul Ungureanu. Decizia a fost luată pentru a nu se crea o discriminare clară între cei care au fost despăgubiţi până acum şi cei care primi banii în viitor.

"Ar fi o discriminare clară între cei care au primit 100% până acum şi cei care "domne’, uite astăzi vă dăm doar 15%". Deci, aia nu era o soluţie care se putea susţine. Pe de altă parte - am spus-o tot timpul în campanie, nu o spun doar după campanie - să afirm că putem da anul acest opt miliarde de euro ar fi fost o mare minciună şi o aberaţie. Nu se poate pune problema decât de eşalonare pe un termen important de ani şi reverificare a multora dintre dosare, pentru că s-au făcut abuzuri şi afaceri", a declarat Ponta, la RTV.

Până în prezent, statul a achitat deja patru miliarde de euro pentru imobile naţionalizate.

Acţiunile transferate la Fondul Proprietatea, "cel mai mare rău"

Ponta a relatat despre faptul că autorităţile au transferat către Fondul Proprietatea, administrat privat, câte 20% din acţiuni la mai multe companii de stat de importanţă strategică. Legea 247/2005, în baza căreia a fost efectuat acest transfer, a fost "cel mai mare rău pe care puteam să-l facem României", a apreciat Ponta, care a fost de părere că lucrurile nu mai pot fi îndreptate decât printr-o soluţie inteligentă de aplicare.

Guvernul Ungureanu a anunţat, în urmă cu câteva luni, că va limita la 15% din valoarea reală a bunului despăgubirile care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru imobilele naţionalizate şi va elimina posibilitatea restituirii în natură. Plata urma sa fie efectuată pe o perioadă cuprinsă între 10-12 ani.

Decizia de a propune această variantă a fost luată după ce România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să modifice Legea proprietăţilor naţionalizate, prin stabilirea unui nou sistem de plată a despăgubirilor pentru aceste proprietăţi. Numeroşi cetăţeni s-au adresat la CEDO după ce au urmat procedurile din ţară şi nu au reuşit să reintre în posesia caselor naţionalizate sau să primească despăgubirile la care aveau dreptul, confom legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor