Pompierii sar în apărarea şefilor ISU suspendaţi din funcţie după tragedia din Colectiv
alte articole
Revista Pompierilor a publicat un nou articol în care pompierii iau apărarea şefilor ISU Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -, care la o lună de la tragedia din clubul Colectiv au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţia IGSU, relatează Mediafax.
"Cine a avut curiozitatea să citească Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89", arată pompierii.
Articolul 82 prevede că un ofiţer, maistru militar sau subofiţer poate fi pus la dispoziţie dacă "li se pregăteşte trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate" în timp ce articolul 80 din aceeaşi lege stipulează că militarii din "Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimişi în judecată sau sunt judecaţi de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadraţi".
Ori, arată pompierii, cei trei nu au fost trimişi în judecată şi cu atât mai puţin judecaţi de vreo instanţă. "În concluzie, nici aici nu se încadrează punerea lor la dispoziţie", susţin aceştia.
"Cât de legală e această punere la dispoziţie? I-am văzut executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare", au mai adăugat pompierii, cerând Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă un punct de vedere oficial, prin care să li se explice care a fost legea pe care au avut-o în vedere când s-a luat decizia de a-i pune la dispoziţie pe Mihai Mirel Guţă, Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu.
Amintim că Revista Pompierilor a publicat şi în 27 noiembrie un articol în care colegii de breaslă îi iau apărarea lui Orlando Şchiopu, arătând că acesta este un erou care, de 23 de ani a salvat sute de vieţi. Mai mult, în noaptea tragediei, pe 30 octombrie, el se află în prima linie la clubul Colectiv, spun pompierii.
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost suspendată pe 25.11.2015, după ce în presă au apărut documente care demonstrează că cei de la ISU ştiau că în fosta fabrică Pionierul se organizau evenimente la care participau numeroase persoane.
Jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat un document din care reiese că ISU Bucureşti a primit la sfârşitul lunii septembrie o solicitare a unei firme de organizare de evenimente, în care se anunţa organizarea de petreceri în Colectiv şi fosta fabrică Pionierul la care urmau să participe 2.000 de persoane.
În ciuda acestui fapt, cei de la ISU nu s-au dus să verifice spaţiul pentru aceste concerte şi nu s-a luat nicio măsură. Documentele au fost trimise pe data de 23 septembrie, cu o lună înainte de a se întâmpla tragedia de la Colectiv.