Polonia recurge la noi tehnologii de ardere a deşeurilor (New York Times)

Încă afectate de politica de neglijare a mediului, moştenită de la fosta Uniune Sovietică, statele Europei Centrale şi de Est trebuie azi să se conformeze directivelor stricte privind deşeurile emise de către Comisia Europeană.
(photos.com)
Epoch Times România
22.05.2013

Încă afectate de politica de neglijare a mediului, moştenită de la fosta Uniune Sovietică, statele Europei Centrale şi de Est trebuie azi să se conformeze directivelor stricte privind deşeurile emise de către Comisia Europeană. Polonia, asemenea altor state din regiune, a trebuit să îşi modifice legislaţia naţională pentru a se alinia normelor ecologice europene şi investeşte acum într-o nouă tehnică de reciclare a deşeurilor, relatează New York Times.

Din fericire, chiar în momentul în care guvernele şi autorităţile locale din Europa de Est erau în căutarea unor modalităţi mai ecologice de a-şi gestiona deşeurile, o nouă tehnologie care elimină aceste deşeuri, producând în acelaşi timp energie, a devenit disponibilă ca alternativă la vechile practici de aruncare a gunoaielor sau de ardere.

În acest context, noua tehnologie de 'gazificare a deşeurilor' promite să se deschidă oportunităţi de afaceri importante pe pieţele de prelucrare a deşeurilor din regiune.

Polonia, aflată în căutarea unor modalităţi de a-şi moderniza infrastructura de gestionare a deşeurilor, este un exemplu bun în acest sens: împreună cu un partener local, Rank Progress, compania WTEC urmează să înceapă construcţia în acest an la prima dintre cele trei uzine poloneze de gazificare a deşeurilor.

Atunci când prima uzină va deveni operaţională la Dlugoszyn, lângă Cracovia (sudul Poloniei), la sfârşitul anului viitor, acesta va fi capabilă să ardă 120 de tone de deşeuri pe zi, cu livrarea a 7 megawaţi de energie electrică în reţea. Capacitatea de prelucrare planificată a fabricii va creşte în cele din urmă la 180 de tone pe zi.

Potrivit lui Alistair Haughton, responsabil WTEC, compania este un pionier în Polonia, unde cele mai multe deşeuri sunt încă aruncate la gropile de gunoi.

Diferite de fabricile clasice de incinerare a deşeurilor, aceste uzine - care încălzesc deşeurile în camere largi înainte de arderea gazului emis - sunt considerate o alternativă eficientă şi sustenabilă ecologic de a elimina deşeurile prin adere.

Deşi directivele privind gestionarea deşeurilor au fost impuse la nivel european din 2008, Polonia, împreună cu alte state ale UE au avut nevoie de timp pentru a le include în legislaţia naţională.

Fabrica de la Dlugoszyn va costa aproximativ 41 de milioane de dolari pentru a fi construită. WTEC şi Rank Progress au semnat un contract pentru a opera fabrica în primii 10 ani de funcţionare, recuperându-şi costurile prin perceperea unei taxe comunităţilor din jur pentru a elimina deşeurile.

WTEC, fondată în 2009, proiectează, construieşte şi operează instalaţii de gazificare a deşeurilor în întreaga lume. În prezent, compania are 19 astfel de proiecte în locaţii cum ar fi Insulele Cayman, Scoţia şi Islanda.

Pe lângă fabrica de la Dlugoszyn, compania este în proces de obţinere a autorizaţiilor de construcţie şi de funcţionare pentru o noua fabrică la Ruda Slaska, lângă Katowice. O a treia uzină, lângă Varşovia, este în prezent la stadiul discuţiilor - la fel şi o uzină în Croaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor