Polonia, pe cale să semneze un acord de construire de centrale nucleare de 18 miliarde USD cu SUA

(Getty Images)

Statele Unite şi Polonia au încheiat un acord de energie nucleară în valoare de 18 miliarde USD, Varşovia încercând să îşi reducă dependenţa de cărbune şi gaze naturale pe care le obţine din Rusia.

Deşi acordul nu este încă definitiv, există şanse mari ca Varşovia să aleagă SUA în faţa principalilor săi concurenţi de pe scena internaţională a energiei nucleare - China şi Rusia.

"Sperăm că deciziile finale luate de Polonia ... în următoarea perioadă de timp vor avea drept rezultat alegerea tehnologiei americane", a declarat secretarul pentru energie, Dan Brouillette, reporterilor, potrivit Reuters.

Polonia vrea să construiască şase reactoare nucleare. În prezent, importă mult gaz din Rusia, dar având în vedere relaţiile bilaterale mai puţin prietenoase, doreşte să îşi schimbe furnizorul folosind gaze din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din mai multe surse, printre care şi SUA.

Cu toate acestea, Polonia se bazează, de asemenea, pe centrale electrice pe cărbune, iar acest lucru contravine ambiţiilor UE pentru o economie verde în 2050. Singura modalitate de a reduce sau chiar elimina utilizarea cărbunelui este înlocuirea energiei ieftine cu alt tip de energie.

Acordul încheiat săptămâna aceasta prevede că, în următoarele 18 luni, părţile vor dezvolta un program pentru construcţia reactoarelor şi modul în care vor fi finanţate. Conform planurilor, primele reactoare ar trebui să înceapă producţia în 2033.

Întregul program ar putea ajunge să coste Varşovia aproximativ 40 miliarde USD, din care cel puţin 18 miliarde USD ar urma să fie destinate achiziţionării tehnologiei nucleare americane, potrivit unui oficial al guvernului SUA.

Guvernul Poloniei intenţionează să construiască uzine nucleare cu o capacitate de 6 şi 9 GW până în 2040, dar va investi şi în energie regenerabilă, planificând între 8 şi 11 GW în capacitatea eoliană offshore.