Politologii fac apel către autorităţi şi partenerii externi ca să atragă atenţia asupra înrăutăţirii situaţiei din Transnistria

Mai mulţi politologi cunoscuţi din Moldova au adresat, luni, o scrisoare deschisă pertenerilor internaţionali de dezvoltare, majorităţii parlamentare, conducerii Ruisiei, societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului cu îndemnul de a nu permite înrăutăţirea situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
17.06.2013

Mai mulţi politologi cunoscuţi din Moldova au adresat, luni, o scrisoare deschisă pertenerilor internaţionali de dezvoltare, majorităţii parlamentare, conducerii Ruisiei, societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului cu îndemnul de a nu permite înrăutăţirea situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova.Ei au numit "regimul existent din Transnistria - instrument de control al situaţiei din Moldova din partea Rusiei".

"Ultimele evenimente, începând cu primăvara acestui an, când în regiune au fost înregistrate multiple provocări cu participarea militarilor înarmaţi, trezesc îngrijorare deosebită. Escaladarea acestora a avut loc pe fundalul crizei politice din Republica Moldova. Pe 13 mai, această criză a fost depăşită iar scopul coaliţiei de guvernare este integrarea europeană a Republicii Moldova", se spune în document.

Autorii menţionează despre acţiunile provocatoare din Transnistria care au loc începând cu toamna anului 2012 şi menţionează că acestea sunt direct legate de imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova. Este vorba şi despre vizita ministrului Apărării de atunci al Federaţiei Ruse, Anatolii Serdiukov care a venit în Moldova fără a informa autorităţile statului şi a adus maşini noi pentru trupele ruseşti.

Ulterior a urmat vizita în Transnistria a lui Dmitri Rogozin. Experţii consideră că acţiunile aşa numitului preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, care a semnat "legea cu privire la frontiera de stat a RMN", înseamnă "subminarea de facto a negocierilor iniţiate între Chişinău şi Tiraspol şi pune punct reanimării formatului "5+2".

Politologii îndeamnă autorităţile Republicii Moldova să înţeleagă că fără a avea o politică coerentă şi eficientă de europenizare a malului drept, Moldova nu poate fi atractivă pentru locuitorii din partea stângă a Nistrului.

Semnatarii au îndemnat Parlamentul şi Guvernul să elaboreze o strategie de depăşire a crizei din raioanele de est, o "foaie de parcurs" şi să se asigure de susţinerea UE, SUA şi OSCE. Scrisoarea a fost semnată de Igor Boţan, Arcadie Barbăroşie, Vasile Nedelciuc, Oazu Nantoi, Viorel Cibotaru. Documentul poate fi semnat în continuare de toţi doritorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor