Politolog: Simion a fost prins într-o capcană, nu se putea desprinde de Georgescu, dar atingerea acestuia era toxică

Ioan Stanomir (captura video)
Andrei Pricopie
20.05.2025

Politologul Ioan Stanomir a opinat, la Digi24, că asocierea candidaturii lui George Simion cu Călin Georgescu a fost toxică pentru o parte din electorat, în contextul în care CG a fost perceput ca un exponent al ideologiei legionare, ceea ce i-ar fi făcut pe unii să-l vadă ca expresia unui rău imens care s-ar fi putut petrece în această ţară.

"Îmi aduc aminte că tot ceea ce şi-au dorit colegii de la PSD a fost să-l aleagă pe George Simion contracandidat. Şi dorinţa li s-a îndeplinit. Tot ceea ce au făcut printr-o guvernare ineptă vreme de ani a fost să producă aceste procente. Într-adevăr, este o situaţie destul de complicată şi mi se pare că datoria unor persoane cu scaun la cap este în primul rând să anticipeze, să se gândească la ce va urma după, respectiv, o muncă foarte complicată de guvernare a acestei ţări şi, înainte de toate, de reconstrucţie a punţilor dintre cetăţenii acestei ţări", a afirmat Ioan Stanomir.

Potrivit profesorului de drept constituţional de la Universitatea din Bucureşti, lucrul pe care îl observăm este că George Simion a obţinut un scor invers proporţional cu meritele sale.

"Pentru români mi se pare că principalul aliat simbolic al domnului Simion, misteriosul domn Călin Georgescu, i-a fost şi principalul inamic. Pentru că, dacă ne uităm cu sinceritate, aşa cum aţi spus, unii au putut să cântărească consecinţele votului dat domnului George Simion. Şi faptul că, în ultimele zile, domnul Călin Georgescu a apărut în compania acestuia şi a demonstrat încă o dată că nu are nimic de-a face cu ideologia conservatoare, ci are totul de-a face cu ideologia legionară, unii au stat şi s-au gândit poate că, deşi nu-l simpatizează foarte mult pe domnul Nicuşor Dan, deşi poate domnul Nicuşor Dan nu este carismatic, domnul Călin Georgescu este cu siguranţă expresia unui rău imens care s-ar fi putut petrece în această ţară. De aceea, eu cred că domnul George Simion era prins într-o capcană, nu se putea desprinde de Călin Georgescu, dar atingerea lui Călin Georgescu era în acelaşi timp toxică pentru o parte din electorat", a declarat Ioan Stanomir.

"Când porneşti la o luptă revoluţionară, te adresezi fie comunismului, fie fascismului"

"Şi citeam zilele acestea un studiu despre inegalităţi. Eu nu sunt un om de stânga, nu vreau să mă prezint drept ceea ce nu sunt, dar cred că pentru orice om decent, să ştiţi, indiferent de orientarea asta ideologică, inegalităţile sociale frapante sunt neliniştitoare pentru că anunţă polarizări. Şi noi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a explica compatrioţilor noştri că nu Corneliu Zelea Codreanu este modelul de urmat, că nu Ion Antonescu este modelul de urmat, că nu Vladimir Putin este modelul de urmat, că ţara aceasta a avut bărbaţi şi femei de la care putem învăţa.

Şi cred că sarcina profesorilor, a celor care se întâlnesc zi de zi cu oamenii acestei ţări, este să vorbească despre modele. Pentru că tocmai lipsa conversaţiei cu cetăţenii noştri a născut acest climat în care oamenii preferă să se uite într-un ecran de pe TikTok şi de pe TikTok să le vorbească nu Călin Georgescu, ci Corneliu Zelea Codreanu. Pe mine personal m-a scandalizat acea scenă în care un potenţial prim-ministru recită din Corneliu Zelea Codreanu, iar un potenţial preşedinte îl susţine aprobator. Este ceva de necrezut. Când, într-o ţară în care îl ai pe Iuliu Maniu, pe Constantin Titel Petrescu, pe Dinu Brătianu, Alice Voinescu, Elisabeta Rizea, Monica Lovinescu, numim străzi cu numele acestor personalităţi, dar în inimile compatrioţilor noştri este în prezent Corneliu Zelea Codreanu prin Călin Georgescu, este un eşec al celor care pretind că servesc România Europeană.

Aşa arată România Europeană cu milioane de cetăţeni care îl urmăresc pe un om care recită din Corneliu Zelea Codreanu? Mă întreb, şi cu social-democraţi care sunt pregătiţi, fie şi potenţial, să susţină pe cineva care are ca mentor pe Corneliu Zelea Codreanu? Aşa arată social-democraţia la noi? În cămaşă verde şi cu diagonală? Asta l-aş întreba pe domnul Ciolacu şi pe liderii din PSD care au tăcut chitic în această perioadă. Aşa arată pentru ei social-democraţia? Cu diagonală? O social-democraţie mai degrabă musoliniană.

Cred că partidele politice sunt principalul element pe care trebuie să-l menţionăm aici. Dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ziua alegerilor, nu e contribuţia partidelor politice. Pentru că partidele politice au strălucit, exact cum spuneaţi, prin incapacitatea de a emite un mesaj coerent.

Nu e posibil totuşi să nu mai fii capabil să dialoghezi normal cu cineva de lângă tine. Să fie mai prezent în mentalul nostru colectiv Călin Georgescu decât o persoană raţională. Cum s-a putut totuşi aşa ceva? Eu cred că o parte, ca să ne înţelegem foarte clar, o parte probabil nu foarte importantă, între cei care ascultau discursul lui Călin Georgescu, recunoşteau pe Călin Georgescu, cei a căror inimă vibrează la legionari.

Pentru alţii însă, din pricina propriilor lipsuri de educaţie civică, care nu e vina lor, ci este vina educatorilor acestei naţiuni, aceste cuvinte păreau perfect normale. Pentru că tocirea prin dispreţ a spiritului critic şi înjosirea produc terenul fertil pentru revoltă. Iar paradoxul face că aceste cuvinte sinistre ale legionarilor o să corespundă unui orizont de aşteptare a revoltei.

Că nu-i întâmplător când porneşti la o luptă revoluţionară, te adresezi fie comunismului, fie fascismului. Cam astea sunt opţiunile. Şi în cazul de faţă s-a produs o sinteză. Călin Georgescu se adresa celor care erau nostalgici după Nicolae Ceauşescu – am înţeles ca şi Transfăgărăşanul era socotit un fel de operă a geniului nostru naţional, făcut probabil de Nicolae Ceauşescu, aşa, direct – încât s-a produs o sinteză, dar o sinteză antidemocratică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor