Politolog: Nicuşor Dan a dat semnale către electoratul tentat de extrema dreaptă, cel centrist pro-european şi cel antisistem

Cristian Pîrvulescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
19.12.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA, a atras atenţia, la Euronews, că Nicuşor Dan a dat semnale că ţinteşte electoratul din mai multe zone, prin discursul său în care a anunţat că vrea să candideze la cea mai înaltă funcţie din statul român.

Jurnalist: Ce se schimbă cu un candidat care a câştigat un mandat la Bucureşti şi vrea prima funcţie în stat? Cum sunt alegerile prezidenţiale faţă de alegerile pentru primari?

Cristian Pîrvulescu: În primul rând, vorbim despre câteva milioane bune de votanţi, nu câteva sute de mii de votanţi. Vorbim despre 9-10 milioane de votanţi, din care majoritatea sunt în afara Bucureştiului şi, uneori, votează împotriva Bucureştiului. Nu s-a întâmplat cu Traian Băsescu, dar nu s-a întâmplat pentru că Traian Băsescu a avut o întreagă strategie anti-PSD, apropo, pe care Nicuşor Dan nu o are.

Nicuşor Dan are o altă strategie, consensuală. Pentru că îşi doreşte să fie sprijinit consensual de toate partidele, deşi a fost un critic al PSD-ului. Dar nici nu este în natura personajului să fie un critic foarte dur. Nicuşor Dan are un alt temperament, are un alt comportament şi s-ar putea ca, în situaţia aceasta de criză, acest tip de comportament şi de limbaj să fie comportamentul pe care îl aşteaptă mulţi dintre cei care sunt speriaţi de drumul pe care se află România, drum care pare să ducă spre prăpastie.

Jurnalist: Să ne uităm la discursul aproape prezidenţiabil, clar prezidenţiabil, pe care l-a avut din faţa scărilor de la Primăria Capitalei. A vorbit despre trei probleme mari ale României şi acum o să citez.

Vorbeşte în primul rând despre corupţie şi funcţionarea instituţiilor, zone întregi capturate de grupuri de interese. Doi, că va fi o luptă grea între cine apără interesul public şi de gaşcă nu va fi ceea ce propun unii, concurs de cine strigă mai tare că este corupţie. A doua problemă, spune că România nu are direcţie. A treia problemă, România este împărţită, preocupările nu au fost înţelese de clasa politică.

Deci, trei probleme: corupţie, lipsa de direcţie şi faptul că România este împărţită. E simplu.

Cristian Pîrvulescu: Problema corupţiei este problema antisistem de care nu se va despărţi niciodată, pentru că vine din acea direcţie şi acuză sistemul şi, în special, grupările de interese din Bucureşti, care, apropo, se vor uni împotriva lui Nicuşor Dan cu toată forţa de care sunt capabile, mai mult decât au făcut-o pentru Primăria Generală, în încercarea de a finanţa acţiunea împotriva sa.

Dar vor avea un adversar care este deja pregătit să le reziste. Mă refer la grupările care fac afaceri mai ales în domeniul imobiliar în Bucureşti, care, mă rog, s-au hotărât să se mişte spre Ilfov, dar care acum văd o oportunitate de a se întoarce în Bucureşti în cazul în care Nicuşor Dan ajunge la Cotroceni.

Jurnalist: Păi, poate îl susţin.

Cristian Pîrvulescu: S-ar putea. De ce nu? Cu condiţia ca Bucureştiul să revină din nou în zona de interes. Asta ar fi o ocazie extraordinară.

Ştiţi, problema pe care o are un independent la Cotroceni – şi apoi o să răspund la celelalte întrebări, care sunt legate de un program schiţat pentru prezidenţiale – este că un independent nu va avea sprijin politic. Chiar dacă va fi sprijinit de toată lumea în campanie, în momentul în care va avea nevoie de sprijin, efectiv, nu-l va avea. Şi unii jurnalişti şi comentatori se întreabă dacă nu cumva asta este visul partidelor sistem: de a avea un preşedinte care nu îi deranjează pentru a trece efectiv la un regim parlamentar. Pentru că preşedintele nu are atribuţii puternice dacă nu are în spatele său un partid.

Acum, discursul anticorupţiei este un discurs care îţi asigură sprijinul popular. Pentru că preşedintele, chiar dacă nu are un partid, are acces la sprijinul popular. Şi Georgescu ar fi făcut acelaşi lucru dacă ar fi ajuns preşedinte.

Pe de altă parte, în discuţia despre România, care este fracturată, încearcă să ofere o şansă de recuperare a unei părţi a electoratului extremei drepte, care nu se distanţează foarte mult de domnia sa, iar limbajul acesta temperat este un limbaj care poate ajunge la aceştia. Poate. Nu sunt sigur că ajunge. Depinde foarte mult de reacţia pe care o vom vedea pe reţelele sociale în momentele următoare.

Ştiţi, era previzibilă această candidatură în momentul în care domnul Simion a început să vorbească deja despre trădare. Era convins domnia sa că Nicuşor Dan va fi candidat, şi asta în urmă cu, cred că, deja o săptămână, o săptămână şi ceva. Deci asta va fi una din temele care va fi predilect în atacul împotriva sa: trădează interesele bucureştenilor, cărora le-a furat votul, abandonându-i în momentul de vot.

Jurnalist: A şi fost întrebat astăzi, evident, de către jurnalişti, şi susţine că s-au schimbat lucrurile. A şi dat exemplu acesta cu România care nu are direcţie.

Cristian Pîrvulescu: Asta este a treia. Direcţia României e importantă pentru electoratul pro-european, care rămâne majoritar, cel care este efectiv ataşat de Europa. Deci trimite un semnal către electoratul care e tentat de extrema dreaptă, dar care nu se află radicalizat la extrema dreaptă. N-a fost radicalizat pe reţelele de socializare şi, în special, pe TikTok; un mesaj către electoratul centrist pro-european şi, pe de altă parte, către electoratul antisistem.

Nu va abandona niciodată lupta anticorupţie şi, mai mult decât atât, e cineva care a făcut experienţa luptei anticorupţie şi a combaterii corupţiei cu un oarecare succes. Ăsta e motivul pentru care a fost votat a doua oară la Bucureşti. Chiar dacă i se reproşează că n-a făcut nimic, realitatea este că a reuşit să stopeze seria de investiţii megalomanice care riscau să distrugă toată identitatea arhitecturală a oraşului.

Nicuşor Dan a fost un militant asociativ care a luptat pentru menţinerea acestei identităţi arhitecturale. Nu a făcut-o cineva născut în Bucureşti, a făcut-o cineva născut în Făgăraş, dar care s-a ataşat de acest oraş cum ar merita să o facă foarte mulţi alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor