Politica unui singur copil din China ar putea fi atenuată pe rând în provincii

Un panou postat de Biroul de Planificare Familială din China indică: "Naşteri mai puţine şi sanătoase aduc o întreagă viaţă de fericire." (AFP / Getty Images)
Fang Xiao
06.03.2013

Politica strictă de planificare familială a Partidului Comunist Chinez şi punerea sa în aplicare sunt în prezent discutate în cadrul celei mai mari reuniuni anuale a regimului de la Beijing.

Reprezentanţii Congresului Naţional al Poporului (CNP) - o adunare de marionete - din China continentală au recomandat permiterea unui al doilea copil în familie, şi reprezentantul din provincia Guangdong a cerut pntru a treia oară să se renunţe la politica unui singur copil.

Ma Xu, un oficial de rang înalt din Comisia pentru Planificare Familială şi Populaţie Naţională a Partidului Comunist Chinez, a declarat pe 3 martie că unele provincii ar putea începe aplicarea unei politici cu doi copii, cel mai probabil cele trei provincii nord-estice Liaoning, Jilin şi Heilongjiang, potrivit rapoartelor mass-mediei oficiale.

Ma a spus că rata natalităţii din China este redusă, astfel încât autorităţile au în vedere ajustări progresive. El a spus că politica unui al doilea copil ar trebui să fie aplicată iniţial în oraşele mari, care sunt mai bine dezvoltate şi mai populate.

Reprezentantul CNP He Youlin, directorul Liceului Memorial Zhongshan din provincia Guangdong, a contestat din nou politica unui singur copil şi a sugerat să se permită un al doilea copil. El consideră că acest lucru ar contribui la atenuarea presiunii asupra forţei de muncă şi vârstei de pensionare şi va permite o viaţă de familie mai armonioasă şi dezvoltarea sănătoasă a copiilor, a raportat Yangcheng Evening News.

El a declarat pentru Cotidianul Southern Metropolis că, până la sfârşitul anului 2008, populaţia în vârstă din China a crescut la 169 milioane de persoane, reprezentând 12,8 la sută din populaţia totală a naţiunii, şi continuă să crească cu o medie de aproape 10 milioane pe an, în conformitate cu statisticile departamentului de afaceri civile.

Până în 2020, numărul de persoane cu vârste peste 60 de ani va reprezenta 16,7 la sută din total, numărul urcând până la 31,1 la sută până în 2050, astfel depăşind cu mult media mondială. Dacă fiecare cuplu are doar un singur copil, presiunea asupra acestuia va fi foarte mare în momentul în care se va ajunge la vârsta de pensionare, astfel încât multe familii ar putea renunţa la a mai avea copii, a spus el.

Iar aceşti copii singuri la părinţi, după ce s-au căsătorit, vor trebui să susţină patru părinţi în vârstă, iar următoarea generaţie de copii vor trebui să susţină opt bătrâni după căsătorie, aspect ce este "extrem de nerezonabil."

Un expert crede că populaţia Chinei nu va exploda chiar dacă politicile de planificare familială vor fi înlăturate complet.

Profesorul Liang Jianzhang de la Şcoala de Management Guanghua de la Universitatea Peking a spus: "Dacă nu vom ajusta politica acum, am putea pierde ultima şansă de a rezolva problema populaţiei noastre îmbătrânite, aspect ce ar putea duce la o serie de probleme economice şi sociale grave", a raportat Cotidianul Southern Metropolis.

Liang a comparat China cu ţările cu un grad similar de dezvoltare economică şi urbanizare, cum ar fi Coreea de Sud şi Taiwan în anii 1990. Cele două ţări aveau o rată medie a natalităţii de 1,5 copii la o femeie în acea perioadă, iar Tailanda are în prezent aceeaşi rată. Vietnamul, care este mai puţin dezvoltat decât China, are o natalitate de 1,8 copii la o femeie, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor