Poliţia susţine că la mitingul pro-european de la Chişinău au participat 117.000 de persoane (presa)

Imagini din Chişinău,Republica Moldova, Arcul de Triumf
Imagini din Chişinău,Republica Moldova, Arcul de Triumf (Epoch Times România)

Poliţia anunţă că duminică, 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău au fost peste 117 000 de persoane. De asigurarea ordinii publice, dar şi de dirijarea traficului rutier s-au ocupat peste 1.000 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, scrie Unimedia.

Poliţia nu a înregistrat încălcări ale ordinii publice, potrivit sursei citate.

'Un grandios meeting PRO-Europa, dar nu peste o Mare Adunare Naţională', titrează Jurnal de Chişinău, referindu-se la evenimentul de duminică. Reporterul Jurnalului de Chişinău a surprins discuţiile dintre oamenii adunaţi în grupuri. Unul dintre aceştia susţinea că abia atunci când 'va gusta' din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană va şti cu siguranţă dacă este adeptul acestui proiect integraţionist. 'Au venit pentru a asculta ce se vorbeşte de la tribună şi să 'cântărească'. Cel mai mare obstacol în calea integrării europene a Republicii Moldova este lipsa culturii politice atât a cetăţenilor simpli, cât şi a clasei politice', mai scrie Jurnal de Chişinău.

Ziarul Naţional remarcă în ediţia sa electronică faptul că fostul premier Ion Sturza, care de obicei critică guvernarea de la Chişinău, a ţinut să-i felicite pe liderii Coaliţiei pentru buna organizare a mitingului 'Pentru Moldova! Pro Europa', la care au participat peste 100.000 de oameni. Potrivit lui Ion Sturza, mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale a ridicat foarte mult ştacheta aşteptărilor. 'Este o responsabilitate enormă, pe care nu trebuie s-o ratăm. Sper că a văzut şi 'clovnul' Rogozin, cel mai eficient agent al integrării europene a Republicii Moldova', a punctat fostul premier.

Acţiunea de duminică a strălucit pentru că politicul a fost lăsat în umbră, comentează şi publicaţia Adevărul, într-un editorial. Totodată, autorul scrie că lipsa premierului Leancă, a preşedintelui Parlamentului Igor Corman şi a ministrului de externe, Natalia Gherman, de pe lista vorbitorilor este inexplicabilă. 'În altă ordine de idei, a fost un miting exemplar, care a transmis un mesaj clar atât părţii indecise a societăţii în ceea ce priveşte integrarea europeană, cât şi prietenilor şi neprietenilor noştri din străinătate', conchide editorialistul Igor Caşu.

Adevărul mai scrie şi despre ceea ce au însemnat pentru Republica Moldova cei patru ani de Parteneriat Estic. 'Bani, încurajare, vizibilitate sau implicarea oficialilor europeni în reglementarea conflictului transnistrean sunt câteva dintre rezultatele celor peste patru ani ai aflării ţării noastre în cadrul Parteneriatului Estic, o iniţiativă a Uniunii Europene destinată ţărilor din fosta Uniune Sovietică. Din 1991, UE a alocat Republicii Moldova peste 1 miliard de euro'', subliniază publicaţia. 'De când suntem în cadrul Parteneriatului Estic, sprijinul financiar a crescut considerabil, de la un an la altul. Bunăoară, din 2009 şi până în 2012 am primit ca suport bugetar peste 120 de milioane de euro', mai menţionează Adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe