Poliţia israeliană face 6 arestări în cazul submarinelor produse de ThyssenKrupp

Mărturia depusă de un fost reprezentant al companiei germane ThyssenKrupp a dus la arestarea câtorva persoane în Israel, într-un caz de corupţie privind achiziţionarea de către Tel Aviv a mai multor submarine şi nave germane. Berlinul a declarat că, până la finalizarea investigaţiei curente, nu va aproba acordul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Poliţia israeliană a arestat duminică şase persoane în cadrul unei anchete tot mai vaste privind unele acorduri pentru submarine şi nave, încheiate între guvernul israelian şi gigantul industrial german ThyssenKrupp.

Într-o declaraţie, poliţia a afirmat că cei şase suspecţi au fost arestaţi sub suspiciunea de comitere a mai multor infracţiuni economice.

Autorităţile din Tel Aviv nu i-au numit pe cei şase arestaţi, dar publicaţia Haaretz a precizat că din grup face parte un “fost înalt oficial în biroul premierului Benjamin Netanyahu”, precum şi câţiva ofiţeri de rang înalt ai Marinei israeliene.

În luna iulie, compania germană ThyssenKrupp a publicat o declaraţie în care a precizat că nu există nicio dovadă de corupţie în modul în care a gestionat un contract în valoare de 2 miliarde de dolari pentru vânzarea mai multor submarine şi nave de patrulare Israelului. “Pe baza măsurilor investigative pe care le-am aplicat, nu am găsit nicio indicaţie privind existenţa corupţiei – nici în privinţa proiectelor pentru submarine şi nici în legătură cu procurarea corvetelor”, a mai afirmat compania, adăugând că rezultatele investigaţiei sunt “provizorii”.

David Shimron, rudă şi avocat de familie al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fost citat în mai multe rapoarte ale acestui caz, atunci când Michael Ganor, căpitan de Marină pensionat şi fost reprezentant al ThyssenKrupp în Israel, a declarat că urma să câştige o sumă mare de bani de pe urma acordului Israelului de a cumpăra 3 submarine din Germania.

Germania a declarat că nu va aproba acordul de arme, stabilit iniţial în octombrie 2016, cât timp nu este finalizată investigaţia asupra unor posibile acte de corupţie. Semnarea unui memorandum de înţelegere în privinţa vânzării celor trei submarine germane a fost amânată în luna iulie.

Conform rapoartelor media din luna iulie, Ganor a declarat poliţiei că, de fapt, comisionul lui Shimron de pe urma acordului dintre statul israelian şi grupul Thyssenkrupp urma să fie de 20% din onorariul pe care trebuia să îl primească Ganor din partea companiei germane pentru intermedierea vânzării.

Scandalul i-a atins de asemenea pe Avriel Bar-Yosef, fost director adjunct al Consiliului israelian pentru Securitate Naţională, şi Eliezer Marom, fost comandant al Marinei Israelului. Cei doi, împreună cu Shimron, au negat că au comis vreo infracţiune.

Ganor a semnat o înţelegere cu Ministerul israelian al Justiţiei, în luna iulie şi, în schimbul unei sentinţe reduse de un an în închisoare şi o amendă de 2,8 milioane de dolari, a căzut de acord să dezvăluie tot ceea ce ştia.

Shimron a acţionat pentru Ganor şi aparent a fost implicat în multe dintre afacerile sale. Premierul Netanyahu a sugerat să fie cumpărate mai multe submarine decât au recomandat şefii sectorului apărării, negând în acelaşi timp faptul că ar fi ştiut de implicarea avocatului său în acordurile pentru arme.

Ministerul israelian al Justiţiei a afirmat că premierul Benjamin Netanyahu nu este suspect în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe