Poliţia greacă ignoră abuzurile asupra migranţilor, acuză un grup de drepturi
alte articole
Autorităţile elene nu reuşesc să suprime un val tot mai mare de violenţă xenofobă împotriva imigranţilor, potrivit unui raport publicat marţi de grupul Human Rights Watch şi citat de VOA.
Raportul susţine că există o tendinţă clară de violenţă în creştere faţă de imigranţii din Grecia.
Benjamin Ward, directorul adjunct al diviziei Human Rights Watch pentru Europa şi Asia Centrală, spune că cea mai mare parte a celor abuzaţi sunt din Africa şi Asia. Unii sunt migranţi economici, dar mulţi au fugit de persecuţia din ţările lor, inclusiv din Somalia şi Afganistan.
"Din cauza politicilor din Grecia, aceşti migranţi ajung să trăiască pe străzi. Din cauza culorii pielii lor şi a faptului că trăiesc pe străzi, ei sunt extrem de vizibili", a explicat Ward. "Astfel, aceste grupuri au devenit o ţintă a acestor tipuri de atacuri."
Grecia a devenit principala poartă de acces în Europa pentru migranţii ilegali şi solicitanţii de azil din Asia şi Africa. Dar Ward susţine că sistemul elen de procesare a cererilor de azil este "ineficient", majoritatea solicitanţilor de azil rămânând blocaţi.
Raportul a relatat că cele mai multe atacuri au loc noaptea, în interiorul sau în apropierea pieţelor oraşului. Ward a descris pentru VOA modul în care "justiţiarii" au format aşa-numitele "grupuri de cetăţeni" din Atena, care patrulează străzile pe timp de noapte şi atacă migranţii.
Grecia este în mijlocul unei crize economice majore. Ea se află acum în al cincilea an de recesiune, iar şomajul este larg răspândit, aproape unu din patru greci neavând un loc de muncă. Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au oferit fonduri pentru a preveni ca Grecia să nu îşi respecte obligaţiile de plată a datoriilor sale. Dar banii vin doar dacă este respectată prevederea ca Grecia să facă mari reduceri de cheltuieli şi să îşi majoreze taxele.