Poliţia chineză vânează un manager care a dispărut cu 154 milioane USD

În cadrul celui mai recent scandal de fraudă care loveşte sistemul bancar chinez, preşedintele unei companii care administrează active a fugit cu suma de 1 miliard de yuani. Poliţia chineză este pe urmele lui.
Bancnote de 100 de yuani. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.04.2016

Poliţia oraşului chinez Hangzhou îl caută pe preşedintele unei firme de administrare financiară care a dispărut cu suma de peste 1 miliard de yuani (154 milioane USD), extrase din fondurile de investiţii, a raportat agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua.

Cazul reprezintă cel mai recent scandal ce a lovit sectorul bancar chinez din umbră, care a înregistrat o creştere a cazurilor de fraudă în ultimii câţiva ani, pe măsură ce economia lâncezeşte, iar investitorii din retail sunt ademeniţi în scheme riscante prin promisiuni privind câştiguri ridicate.

Poliţia îl caută pe Yang Weiguo, preşedinte al Wangzhou Group, compania mamă a firmei de administrare a activelor Wangzhou Fortune, a susţinut Xinhua. Agenţia chineză de ştiri de stat a citat poliţia afirmând că peste 20.000 de persoane au investit aproximativ 2,2 miliarde de yuani în Wangzhou Fortune, care are zeci de sucursale pe cuprinsul Chinei, conform International Business Times.

Investitorii au raportat la începutul săptămânii trecute “probleme cu fluxul de bani al companiei”, a declarat Xinhua.

Wangzhou Group, compania mamă a Wangzhou Fortune, a confirmat joia trecută că Yang a dispărut, conform unui raport publicat duminică seara de Xinhua.

Apelurile făcute la numărul de telefon listat pe website-ul sediului din Beijing al Wangzhou Group au sunat în gol, asemenea celor către biroul din Shanghai al Wangzhou Fortune.

Oficial, Wangzhou Group plănuieşte să efectueze manevre pentru a rambursa banii investitorilor, conform Xinhua, adăugând că firma şi-a închis de asemenea mall-ul de cumpărături din Hangzhou.

Conform Xinhua, Wangzhou Group are peste 200 de sucursale în sectorul comerţului, automobilelor, sănătăţii şi administrarea finanţelor, printre ele aflându-se şi Wangzhou Fortune. Compania are aproximativ 7.000 de angajaţi în 70 de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor