Poate stresul sa ne ingrase?

Exista o parere generala ca a fi supraponderal sau obez este rezultatul unei alimentatii in exces sau lipsei de miscare, exercitiului fizic.
Obezitatea poate avea legatura cu stresul. (Photos.com)
Dr. John Briffa
18.09.2009

In esenta, ideea este ca obezitatea este rezultatul lacomiei sau al lenei. Sunt convins ca asta poate fi adevarat in cazul unor persoane. Sunt de asemenea sigur ca acest mod de a gandi este peste masura de simplist si nu explica intr-un mod adecvat de ce oamenii sunt peste masura de grasi.

Stim ca acumularea grasimii este intr-o masura sub controlul hormonal. Un jucator central pare a fi insulina, care promoveaza atat fabricarea de grasime cat si incetineste rata de ardere a grasimilor. Deci este posibil pentru indivizi sa acumuleze un exces de grasime nu pentru ca mananca prea mult, ci pentru ca maninca mancaruri ce precipita secretia unei cantitati mari de insulina (indexul glicemic mare de carbohidrati este o cauza majora).

Un alte exemplu al rolului pe care hormonii il joaca in obezitate priveste glanda tiroida. Acest organ se afla in gat si produce anumiti hormoni care stimuleaxa metabolismul. Totusi, daca se produc cantitati insuficiente ai acestor hormoni, matabolismul poate incetini si asta poate face foarte dificil pentru indivizi sa produca energie din mancare. Oboseala si cresterea in greutate sunt consecinte comune.

In timpul practicii mele am vazut multi oameni (in special femei) cu o functionare scazuta a tiroidei, care sustineau ca indiferent cat de mult mananca, aceasta are o influenta mica sau chiar nicio influenta asupra greutatii lor. Unele persoane cu o gandire cinica pot crede ca acele persoane mint. Sunt sigura ca unii oameni nu sunt atat de sinceri pe cat pot fi uneori, dar am incredere ca pacientii mei imi spun adevarul si ii iau ca valoare nominala.

Ideea ca ingrasarea corpului poate fi puternic influentata de factori hormonali a fost intarita mai mult de un studiu publicat recent in revista "Obesity” [1]. Acest studiu s-a concentrat pe femei obeze care s-au confruntat cu o crestere rapida in greutate, dupa un eveniment extrem de stresant pentru ele. Aceste femei obeze din cauza stresului (SRO) au fost comparate cu un alt grup de femei obeze, dar care nu au raportat o rapida crestere in greutate dupa un eveniment foarte stresant (Non-SRO). Al treilea grup de femei neobeze a fost folosit pentru comparatie.

Tuturor femeilor din cadrul acestui studiu le-a fost masurata cantitatea de hormon cortizol din urina pe o perioada de 24 de ore. Cortizolul este un hormon major al stresului si este cunoscut pentru capacitatea sa de a influenta ingrasarea. Grupul SRO a fost gasit ca avand un nivel mai inalt de cortizol secretat, in comparatie cu grupul Non-SRO sau cu cel al femeilor ce nu erau obeze. De asemenea, nivelurile mai ridicate de cortizol au fost gasite ca fiind asociate cu o crestere in greutate mai mare si mai rapida. Autorii au tras concluzia ca "Aceste descoperiri sustin conceptul ca SRO are mecanisme fiziopatologice distincte...”

Pe scurt, acest studiu sugereaza ca nivelurile mai ridicate de cortizol, ca raspuns la stres, pot fi un factor predispus la ingrasarea in exces. Cu alte cuvinte, stresul poate ingrasa unele persoane. Este un alt exemplu despre cum ingrasarea excesiva poate fi rezultatul influentei hormonilor instabili, si nu doar rezultatul unei alimentatii excesive sau lipsei de exercitiu fizic.

Referinte:

Vicennati V, et al. Stress-Related Development of Obesity and Cortisol in Women. Obesity 2009; 17(9) 1678—1683

Dr. John Briffa este un fizician si un scriitor pe teme de sanatate ce se afla in Londra si este interesat in nutritie si medicina naturista. Website-ul sau este drbriffa. com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor