PNL îl invită pe ministrul de Finanţe să prezinte soluţii pentru acoperirea deficitului bugetar

Liberalii îi adresează ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, invitaţia de a veni în faţa grupurilor parlamentare pentru a-şi prezenta soluţiile pentru acoperirea deficitului bugetar care ar fi creat prin aplicarea noului Cod fiscal, a anunţat luni prim vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.03.2015

Liberalii îi adresează ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, invitaţia de a veni în faţa grupurilor parlamentare pentru a-şi prezenta soluţiile pentru acoperirea deficitului bugetar care ar fi creat prin aplicarea noului Cod fiscal, a anunţat luni prim vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Cătălin Predoiu i-a solicitat ministrului Vâlcov să explice în ce stadiu se află discuţiile cu mediul de afaceri, cu partenerii strategici ai României, discuţii legate de acelaşi proiect gândit de Guvernul Ponta.

”Ne exprimăm, în continuare, îngrijorarea faţă de comunicarea făcută de Comisia Europeană privind deschiderea unei proceduri de monitorizare a României pentru risc de deficit excesiv în cazul în care reformele stagnează şi măsurile preconizate prin Codul fiscal ar fi introduse fără o pregătire prealabilă a economiei”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

În cadrul conferinţe de presă, Predoiu i-a adresat un apel şi premierului Ponta, cerându-i acestuia să renunţe la ideea de a-şi asuma răspunderea pe noul Codul fiscal şi să supună actul normativ dezbaterilor, aşa cum este firesc să se procedeze într-un stat de drept.

”Cerem premierului Ponta să renunţe la ideea de a-şi asuma răspunderea pe Codul fiscal, pentru că acest Cod fiscal trebuie să reflecte o viziune pe termen lung asupra economiei, nu poate fi o expresie de moment izvorâtă din interese care ţin de luptă politică”. ”Cele 1000 de amendamente care deja au ajuns la Ministerul Finanţelor reprezintă în sine o probă că acest Cod fiscal trebuie discutat îndelung în societate. Soluţia adoptării lui prin asumarea răspunderii fără o discuţie în prealabil în Parlament este o dovadă că Guvernul nu este sincer atunci când cere opoziţiei să dialogheze. Iată că noi suntem deschişi la acest dialog”, a afirmat Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a mai adăugat că este extrem de important ca acest Cod fiscal să păstreze macro-echilibrele bugetare dar, în acest moment, aşa cum este formulat, le pune în pericol. Dovada în acest sens, susţine Cătălin Predoiu, o reprezintă reacţiile care au venit de la Comisia Europeană, de la Fondul Monetar Internaţional, din mediul de afaceri şi din mediul academic, reacţii care arată lipsa de sustenabilitate şi de realism a soluţiilor prevăzute în proiectul Guvernului Ponta.

Reamintim că guvernul Ponta a pus recent în dezbatere un nou proiect de Cod fiscal care presupune reduceri spectaculoase de taxe, de la reducerea TVA până la reducerea accizelor pe carburanţi. Impactul bugetar brut negativ al măsurilor propuse de Guvern se va ridica în anul 2016 la 16,2 miliarde lei, iar net la 6,8 miliarde lei.

În faţa criticilor legate de faptul că aceste reduceri de taxe nu sunt sustenabile, condiţii în care noul cod fiscal pare a fi un demers mai degrabă electoral decât economic, premierul a declarat că ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Fiscal, dacă acesta nu este adoptat în Parlament până la finele actualei sesiuni parlamentare.

"Iau în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă la un moment dat se blochează politicianist de către PNL sau de altcineva, iau în calcul şi acest lucru”, declara Ponta pe 20 februarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor