PNL face apel la dialog. "Nu trebuie să cădem în patima electorală şi să sacrificăm interesul public"

Liberalii au lansat luni, prin intermediul unei scrisori deschise semnate de şefii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, o invitaţie la dialog partidelor parlamentare din România, în vederea realizării unui consens pe câteva teme mari care privesc viitorul ţării.
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.07.2015

Liberalii au lansat luni, prin intermediul unei scrisori deschise semnate de şefii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, o invitaţie la dialog partidelor parlamentare din România, în vederea realizării unui consens pe câteva teme mari care privesc viitorul ţării.

"Românii au nevoie de o nouă abordare politică, una care să nu pună ciclic, în pericol, stabilitatea economică, socială şi democratică a României. Este necesar ca toţi oamenii politici să ofere publicului un alt tip de discurs şi o altă manieră de acţiune", scriu cei doi şefi ai PNL.

Astfel, liberalii propun teme de discuţie, care pot fi tratate, în mare măsură, nepartizan şi care pot face obiectul unui consens pe principii şi reguli, cu unicul scop de a furniza României stabilitate şi predictibilitate în politicile publice:

1. Stabilitatea macroeconomică a României (noul cod fiscal, noua lege a salarizării în sectorul de stat);

2. Absorbţia fondurilor europene;

3. Dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile publice;

4. Reforma administraţiei publice;

5. Aderarea la spaţiul Schengen;

6. Pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a preşedinţiei Consiliului UE.

"Manipularea, agresivitatea, încrâncenarea, abuzurile, aroganţa, folosirea funcţiei publice în interes personal prezente în ultimii ani ar trebui să fie eliminate sau, în orice caz, marginalizate în spaţiul public. Politica se poate face şi cu echilibru, seriozitate, responsabilitate şi respect între actorii politici, oricât de diferiţi am fi.

Pornim de la premisa că trebuie să existe bună credinţă şi, de aceea, le propunem tuturor liderilor partidelor parlamentare demararea şi organizarea în perioada următoare a unei serii de consultări politice publice împreună cu specialişti, mediul de afaceri şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, BNR, Consiliului Fiscal, precum şi ai altor instituţii relevante asupra temelor care pot schimba România în bine", se precizează în scrisoarea deschisă.

Una dintre marile probleme ale României ultimilor 25 de ani, potrivit liberalilor, a fost lipsa unui acord între partidele politice în ceea ce priveşte strategiile pe termen mediu şi lung şi priorităţile de dezvoltare a ţării.

"Fiecare partid, fiecare guvern a condus România în felul său, schimbând de fiecare dată direcţia de dezvoltare. Vedem cu toţii rezultatele unei astfel de politici. Ne aflăm într-un moment în care nu ne mai permitem asemenea lucruri. Pornind de la această realitate, PNL crede că pe temele de interes major avem nevoie de un acord politic între partide care să traseze principalele obiective strategice pe termen mediu şi lung pentru România, dar şi metodele de a atinge aceste obiective.

Există în acest moment pe agenda politică o serie de proiecte vitale pentru viitorul României. Trebuie să ne asigurăm că aceste proiecte sunt sustenabile pe termen lung, că au la bază evaluări solide, indiferent cine va fi la guvernare şi ce majoritate parlamentară va exista. Avem aşadar şansa să transmitem semnalul că responsabilitatea partidelor faţă de oameni trebuie să fie mai importantă decât victoria cu orice preţ în alegeri", afirmă Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

Şefii PNL susţin că, sub mandatul lor, PNL şi PSD nu vor mai face niciodată o alianţă politică sau de guvernare, pentru că cele două formaţiuni au drumuri diferite şi aşa este bine să fie, iar numeroasele diferenţe care există între ele vor fi judecate de electorat.

"Până atunci, nu trebuie să cădem, însă, în patima electorală şi să transformăm România într-un teren de încercări prin sacrificarea interesului public. Prim-miniştrii vin şi pleacă, partidele trebuie să rămână responsabile şi prudente. În caz contrar, nu vom face altceva decât să adâncim neîncrederea publică în forţele politice şi în democraţie cu efecte extrem de periculoase în viitor, inclusiv ascensiunea unor forţe populist - extremiste", au concluzionat cei doi şefi al liberalilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor