PMB se împrumută 140 de milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat luni contractarea unei finanţări rambrusabile interne în valoare de până la 140 de milioane lei pentru asigurarea prefinanţării sau cofinanţării proiectelor derulate de municipalitate cu fonduri europene.
Epoch Times România
25.02.2013

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat luni contractarea unei finanţări rambrusabile interne în valoare de până la 140 de milioane lei pentru asigurarea prefinanţării sau cofinanţării proiectelor derulate de municipalitate cu fonduri europene.

Împrumutul va avea o maturitate de maxim 15 ani, iar perioada de tragere şi graţie va fi de cel mult patru ani. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost mandatat de CGMB să negocieze şi să semneze contractul de împrumut, precum şi acordul de garantare.

Proiectele pentru care va fi folosit împrumutul sunt cele pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, a Casei Cesianu precum şi a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”. De asemenea, municipalitatea mai doreşte să utilizeze împrumutul pentru proiectul de reabilitare şi consolidare a Muzeului „Dr. Nicolae Minovici”, pentru cele de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriilor integrate de la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” şi de la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, pentru cel care vizează amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, precum şi pentru cel de reabilitare a infrastructurii rutiere din Piaţa Sudului.

Valoarea totală a acestor proiecte este de 313.505.602 lei. Suma totală estimată a fi necesară pentru acoperirea prefinanţării sau cofinanţării proiectelor, care include cheltuieli neeligibile, TVA aferent cheltuielilor neeligibile şi contribuţia proprie, este de 66.548.864 lei. De asemenea, a mai fost estimată o sumă de 73.451.136 lei pentru „asigurarea unor disponibilităţi, dimensionate în mod optim pentru acoperirea cheltuielilor aferente proiectelor, până la încasarea rambursărilor din fonduri UE sau TVA”, după cum se arată în Raportul de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre.

„Pentru implementarea cu succes a acestor proiecte şi pentru a nu afecta bugetul de cheltuieli al Municipiului Bucureşti pe termen scurt şi lung este necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne pentru asigurarea prefinanţării şi(sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană: contribuţie proprie cheltuieli eligibile, cheltuieli neeligibile, TVA, prefinanţare”, se mai spune în document.

De asemenea, în document se mai arată că „pentru a asigura sursele necesare implementării proiectelor la un nivel al costurilor cât mai redus, se are în vedere o structură de finanţare de tip revolving pentru primii patru ani, astfel încât costurile aferente finanţării să se aplice doar sumelor aferente tragerilor efectiv realizate”.

Conform aceleiaşi surse, gradul de îndatorare pentru următorii 20 de ani nu depăşeşte 10%, exceptând 2015, anul rambursării obligaţiunilor municipale în valoare de 500 de milioane euro, când gradul de îndatorare depăşeşte limita maximă legală de 30%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor