Planul României pentru diversificarea surselor de energie: Şase instalaţii experimentale la Mioveni

Clădire reactor nuclear de cercetare TRIGA pe platforma nucleara a RATEN-ICN (raten.ro)
Andrei Popescu
13.05.2024

În România, există discuţii despre posibilitatea de a avea reactoare nucleare modulare mici (SMR - Small modular reactors). Este vorba atât de reactoarele pe care compania americană NuScale vrea să le dezvolte la Doiceşti, Dâmboviţa cât şi despre un proiect intitulat ALFRED, pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Mioveni, de care răspunde Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), relatează HotNews.ro.

Reactoarele modulare mici sunt o soluţie care, potrivit unui studiu publicat în revista Nature în 2024, “ar putea contribui la soluţionarea lacunelor masive în ceea ce priveşte accesul la energie în ţările în curs de dezvoltare”, însă “energia nucleară are considerente legate de siguranţă, guvernanţă şi aspecte economice care îi afectează desfăşurarea”.

Potrivit sursei citate, în următorii cinci ani, în România vor fi realizate şase instalaţii experimentale, susţine Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară. Ele vizează tehnologia răcirii cu plumb şi vor fi montate la Mioveni. Testele, de asemenea, vor începe la Mioveni. Primele două instalaţii de test sunt deja în faza de instalare.

În perioada de testare, se arată într-un răspuns de la Regie pentru HotNews.ro, va fi analizată “comportarea instalaţiilor în diferite condiţii de operare, se vor verifica şi valida standardele, precum şi codurile de calcul utilizate în proiectarea şi evaluarea securităţii”.

Primele două instalaţii, ATHENA şi CHEMLAB, se află deja în etapă de instalare. Celelalte patru fac obiectul unui proiect POCIDIF (proiectul 4ALFRED, aflat în etapă de evaluare) şi urmează a fi realizate în următorii cinci ani.

În etapa de demonstrare a noii tehnologii LFR, materialele de structură precum şi componentele altor sisteme specifice unui reactor nuclear, trebuie să fie testate în condiţii normale de funcţionare dar şi în condiţii extreme.

Rezultatele obţinute vor sta la baza calculelor de proiectare a viitoarei instalaţii, pentru a asigura funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă şi eficienţă, au comunicat autorităţile.

“Se vor testa diferite materiale şi componente (pompe, senzori) în contact cu plumbul topit, la temperaturi de aprox. 450-500 grade C, în regim static sau dinamic, din punct de vedere structural, comportarea la coroziune, comportarea la uzare etc”, arată RATEN. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor